Au aparut primele martisoare in Zalau

Magazin Salajean 23 februarie 2010 0

Au aparut primele martisoare in Zalau

Un fir rosu, altul alb. Impletite, aduc bucurie. Se prind la reverul hainei, cu un zambet, an de an, de 1 Martie. Se poarta cateva zile sau pana da vremea calda – nu mai conteaza. Important este ca, indiferent de vremuri ori de lipsuri, romanii gasesc, la fiecare inceput de primavara, timp sa se aplece asupra tarabelor cu martisoare, sa le priveasca, sa le aleaga si sa le daruiasca celor dragi. Este o traditie care a reusit sa se pastreze si chiar sa se dezvolte.

Mai sunt cateva zile pana la 1 martie, iar in Zalau au aparut deja primele martisoare. Comerciantii si-au amplasat tarabele, inca de ieri dimineata, in centrul orasului, la intrarea in pietele agroalimentare, anume in zonele cele mai aglomerate din municipiu, in speranta ca, anul acesta, vor avea vanzare mai mare decat anii trecuti.

Cosari, trifoi cu patru foi si potcoave ca sa aduca noroc celei care le poarta, dar si ingerasi din portelan si figurine din margele – sunt cateva din martisoarele aflate pe masa comerciantilor, oferta fiind mult mai bogata decat anul trecut. La martisoarele traditionale s-au adaugat si alte simboluri ale iubirii si daruirii. Astfel, de pe mesele comerciantilor nu lipsesc jucariile, ghioceii infasurati cu fir rosu si alb, brosele aurite ori argintii, dar nici podoabele lucrate manual din lemn si scoici, chiar cristale. Iar oamenii continua sa le cumpere, pentru ca aduc noroc si respecta traditia.

Astfel se face ca vanzarile decurg in functie de originalitatea obiectelor vandute, la unii mai bine, la altii deloc. Comerciantii recunosc faptul ca nu prea au vanzare, poate si pentru faptul ca este prima zi in care au iesit pe piata. Nu prea a fost lume astazi, insa speram ca in zilele urmatoare sa ne vindem marfa. Sunt care cumpara din timp, sa aiba de unde alege. Insa pe 1 martie si 8 martie avem cele mai mari vanzari, ne-a spus un comerciant la langa Piata Centrala Agroalimentara.

Zalauanii au admirat timid martisoarele, facandu-si deja calculele cate sa cumpere si cui sa le ofere. In zona mentionata, cel mai ieftin martisor costa un leu, iar cel mai scump ajunge la zece lei. Comerciantii nu se tem ca vor ramane cu marfa pe taraba pentru ca, spun ei, orice barbat are datoria sa ofere martisoare macar mamei, iubitei sau sotiei si colegelor de serviciu.

33 de autorizatii pentru vanzarea martisoarelor

Primaria Municipiului Zalau a aprobat 33 de cereri de autorizare pentru vanzarea de martisoare, flori si ghiocei. Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a comunicat locurile aprobate pentru amplasarea si comercializarea produselor specifice zilelor de 1 si 8 martie.

S-au aprobat cererile pentru vanzarea de martisoare, flori si ghiocei langa: Scoala Generala Simion Barnutiu, Centrul de Cultura, langa Muzeu, la intrarea in Piata Centrala Agroalimentara, pe platoul inferior scarilor – la Casa de Cultura a Sindicatelor, la Troita, in Statiile de autobuz Perla, Zahana, Astralis si Spital, la Scoala Generala Iuliu Maniu, Compania de apa, la Uz Casnic, strada Simion Barnutiu – Bl. A4 , in Bradet – magazin Codiflor, si langa Autogara.

In majoritatea cererilor au fost solicitate mai multe locatii, respectiv mai multe puncte de vanzare, a mentionat Ghiurutan. Preturile pentru inchirierea spatiului pentru vanzarea produselor specifice sarbatorilor de primavara variaza in functie de zona si suprafata inchiriata, respectiv intre 4 si 2,5 lei pe metru patrat pe zi.

Perioada stabilita pentru vanzarea de martisoare, flori sau ghiocei cu ocazia zilelor de 1 si 8 martie este 22 februarie-9 Martie 2010. In acest interval, agentii comunitari vor desfasura zilnic controale la tarabele comerciantilor de martisoare.

Pentru desfasurarea de activitati comerciale fara indeplinirea formelor legale de plata asupra suprafetei ocupate de comercianti se vor aplica sanctiuni contraventionale cu amenzi cuprinse intre 140 si 250 de lei, a mentionat Lucian Trif, purtatorul de cuvant al Politiei Comunitare Zalau, adaugand ca, in cadrul controalelor efectuate in prima parte a zilei de ieri, nu au fost semnalate niciun fel de probleme in acest sens.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »