Atentie, soferi, la drumurile acoperite de polei!

Magazin Salajean 12 martie 2010 0

Atentie, soferi, la drumurile acoperite de polei!Vremea capricioasa din ultimele zile continua sa creeze probleme participantilor la trafic. Drumurile inzapezite, acoperite de polei si vantul puternic sunt conditiile de care trebuie sa tina cont soferii care se aventureaza la drum. Un aspect important il constituie insa si responsabilitatea conducatorilor auto, si anume disciplina participantilor la trafic. Inainte de a porni la drum, masina trebuie curatata de zapada, de gheata sau alte impuritati. Este necesar sa fie curatate toate geamurile, luneta, parbrizul si farurile ori lampile spate. Folosirea luminilor de intalnire este decretata prin lege, deci obligatorie.

Este imperativa folosirea luminilor de intalnire pe timp de ninsoare, deoarece acestea ajuta soferii sa fie vazuti mai repede si mai usor de ceilalti participanti in trafic. Daca drumul este inzapezit, aderenta anvelopelor poate scadea pana la 30 la suta fata de normal. Este important sa fie mentinuta o viteza raportata la conditiile carosabilului. Nu trebuie accelerat brusc, acest lucru poate duce la ruperea de aderenta, deci masina poate derapa lateral. Pe cat posibil, este de evitat franarea in curbe.

Acest lucru se face doar inaintea curbelor sau doar pe portiuni drepte de drum. De asemenea, franarea brusca se poate solda cu o iesire din decor. Sunt de evitat manevrele bruste de ocolire, depasirile sau schimbarile de banda. Aceste miscari pot duce la intrarea masinii in balans, deci la o scadere drastica a stabilitatii si a aderentei. Este extrem de important sa se pastreze o distanta cat mai sigura fata de ceilalti, de preferabil dubla fata de cea folosita in mod normal, pe timp de vara.

In fapt, soferii trebuie sa dea mare importanta conditiilor de drum, pentru a evita implicarea in accidente grave de circulatie care pot duce nu doar la ranirea grava a unor persoane, ci chiar la pierderi de vieti omenesti.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »