Atentie la materialele explozive!

Magazin Salajean 13 august 2007 0

In vederea evitarii producerii unor evenimente care pot provoca ranirea grava sau chiar decesul unor persoane din cauza materialelor explozive gasite, Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Salaj adreseaza o serie de recomandari cetatenilor, cu privire modul de actiune in situatia insusirii si manipularii acestora.

Potrivit specialistilor, materiile explozive gasite in majoritatea cazurilor sunt de uz militar si provin din timpul razboaielor mondiale, fiind descoperite intr-o stare avansata de corodare. Totodata, s-a constatat ca o parte dintre persoane si-au insusit fara drept materialele explozive gasite, in scopul valorificarii acestora la centrele de colectare a deseurilor feroase. Specialistii mai atrag atentia cetatenilor ca insusirea materialelor explozive este o actiune foarte periculoasa, care a dus atat la ranirea sau la decesul persoanei in cauza, cat si a persoanelor aflate in apropiere.

Pentru a evita toate aceste situatii neplacute, specialistii vin si cu cateva recomandari cu privire la modul de actiune a cetatenilor in situatia descoperirii de materii explozive. Primele recomandari se adreseaza persoanelor fizice, specialistii spunand ca nu este indicata miscarea, lovirea, demontarea sau incalzirea materialelor explozibile gasite, ci sesizarea cat mai rapida a organelor de politie la numarul unic de urgenta 112, cu mentionarea exacta a locului unde au fost descoperite. De asemenea, pe cat posibil, trebuie sa marcheze zona la o distanta de siguranta fata de locul unde se afla materialele explozibile si sa nu permita apropierea niciunei persoane neautorizate, pana la sosirea organelor abilitate.

Si persoanele juridice sunt sfatuite sa urmeze cateva reguli stricte, astfel ca, sefii centrelor de colectare a deseurilor industriale reciclabile trebuie sa verifice materiile feroase si neferoase achizitionate de la populatie. In cazul in care descopera munitii militare sau alte materii explozive, sa anunte de indata organele de politie si sa ia toate masurile de siguranta necesare.

Societatile de constructii, santierele arheologice, unitatile care executa prospectiuni geologice, precum si cele care se ocupa cu amenajarile in teritoriu vor proceda la instruirea personalului angajat. Cu alte cuvinte, angajatorii trebuie sa mentioneze in fisele de protectie si securitate a muncii, luand masurile necesare in cazul gasirii unor asemenea obiecte.

In situatia in care aceste recomandari nu sunt respectate, cetatenii care manipuleaza astfel de materiale periculoase se expun riscului de a se accidenta grav sau chiar de a-si pierde viata. In ceea ce priveste persoanele juridice, in cazul in care acestea nu anunta organele abilitate pentru a actiona in astfel de situatii, risca aplicarea unei sanctiuni contraventionale. In schimb, cei care isi insusesc fara drept materiale explozive gasite risca pedeapsa cu inchisoarea pentru savarsirea infractiunii de nerespectare a regimului materiilor explozive.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »