Atentie ce cumparati pentru masa de Paste!

Magazin Salajean 1 aprilie 2010 0

Atentie ce cumparati pentru masa de Paste! Zeci de kilograme de produse expirate au fost depistate de comisarii de la Protectia Consumatorilor in urma unor controale desfasurate, zilele trecute, in supermarketurile si marile lanturi de magazine din judetul Salaj. Directorul coordonator adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj, Claudiu Silaghi, spune ca in aceasta perioada premergatoare sarbatorii pascale, cand magazinele roiesc de clienti, unii comercianti vor sa faca profit din orice, expunand la vanzare produse alimentare cu deficiente sau cu termenul de valabilitate depasit.

In aceasta perioada, desfasuram controale mixte impreuna cu inspectorii din cadrul Directiei de Sanatate Publica si cei ai Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor pentru a verifica incadrarea in data durabilitatii minimale, respectiv data limita de consum, calitatea, etichetarea, indicarea preturilor, depozitarea si modul de comercializare a alimentelor.

Insa si clientii ar trebui sa fie foarte atenti la ceea ce cumpara, deoarece rulajul de produse este foarte mare, iar riscul sa puna pe masa de Paste produse expirate este foarte mare, a mentionat Silaghi. In urma controalelor s-au aplicat si doua amenzi in valoare de 6.000 de lei pentru expunerea la comercializare a produselor cu termen de valabilitate depasit si a unor produse fara informatii traduse in limba romana (zece kilograme de produse).

Dintre produsele alimentare expirate amintim 24,5 litri de bauturi racoritoare, 30 de litri de bere, trei kilograme de preparate din carne, 5,7 kilograme de produse de panificatie (paine, cornuri), 3,7 kilograme de iaurt si 2,2 kilograme de condimente. De asemenea, comisarii au aplicat si trei avertismente pentru neafisarea pretului in dreptul produselor la raft, pentru ambalaje care nu asigurau etanseitatea produselor (la 3,5 kilograme de orez prefiert) si pentru expunerea la comercializare vrac fara a avea afisata data durabilitatii minimale (la cinci kilograme de masline).

Au fost verificate in total 14.200 de kilograme de produse alimentare, din care 87 de kilograme prezentau abateri de la prevederile legale in vigoare. Pentru deficientele constatate, comisarii CJPC Salaj au oprit definitiv de la comercializare produsele expirate, iar 18,5 kilograme de alimente au fost oprite temporar de la comercializare, pana la remedierea neconformitatilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »