Atentie, cad blocuri!

Magazin Salajean 31 martie 2010 0

Atentie, cad blocuri!

Un incident mai ciudat, dar nu lipsit de pericole s-a petrecut luni dupa-amiaza in centrul Zalaului, la o ora de varf, cand oamenii se aflau in numar mare pe bulevard: o bucata de tencuiala de circa doi metri patrati s-a desprins de pe fatada blocului O1 si a cazut pe terasa ce se afla deasupra Galeriilor Meses.

Din fericire, terasa respectiva a impiedicat ranirea celor ce se aflau in acel moment pe trotuarul din fata Galeriilor si care altfel ar fi putut ajunge la Urgenta cu rani grave. Ironia sortii face ca acest bloc sa fie unul din putinele din Zalau cuprinse in programul national de reabilitate termica si care ar trebui sa beneficieze de lucrari substantiale, in urmatorii ani.

Adio mash-uri pe cladiri vechi

Hilara la prima vedere, situatia este cu atat mai grava cu cat scena se poate repeta in zeci de locuri din municipiu, cele mai multe din blocuri fiind ridicate in anii comunismului si avand o vechime de zeci de ani. Victime in aceste cazuri pot fi de la copiii care se joaca in fata imobilelor si pana la trecatorii care se afla din intamplare in zona cu ghinion.

Colac peste pupaza, autoritatile paseaza responsa-bilitatea intretinerii imobilului pe seama celor care locuiesc in el. Purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Manuela Ghiurutan, ne-a declarat ca responsabilitatea in intretinerea blocului apartine in totalitate proprietarilor. In aceste conditii, masurile pe care putem sa le luam sunt de izolare a zonei, pentru a nu se intampla accidente, a declarat Manuela Ghiurutan.

Nici reprezentantii Inspecto-ratului de Stat in Constructii Salaj nu pot decat sa tina sub supraveghere imobilul si sa interzica pe viitor amplasarea de mash-uri (panze publicitare, n.r.) pe fatada, acest lucru ducand la slabirea stratului de tencuiala si, in final, la desprinderea lui, asa cum s-a intamplat luni. Se va efectua un control pentru urmarirea in timp a constructiei. De asemenea, vom dispune masuri de inventariere a tuturor cladirilor din oras ce prezinta risc de desprindere a unor bucati de tencuiala de pe fatade, a spus directorul Inspectoratului de Stat in Constructii Salaj, Dumitru Chis.

Potrivit acestuia, tot pentru prevenirea repetarii unor asemenea situatii, se va recomanda administratiei locale municipale interzicerea ampla-sarii de mash-uri si bannere publicitare pe cladiri. Inghetul, dezghetul si ploile duc la desprinderea tencuielii, iar gaurile date in pereti pentru prinderea bannerelor faciliteaza patrunderea apei sub stratul de tencuiala, care se desprinde si in timp cade, a explicat Dumitru Chis.

Zalaul e codas la reabilitarea termica

Revenind la asociatia de proprietari din blocul O1, scara A, si care e, potrivit autoritatilor, responsabila de ceea ce se intampla cu imobilul, aceasta este printre putinele din Zalau care au reusit sa stranga suma necesara pentru a depune un proiect ce prevede reabilitarea termica a cladirii. Programul national prevede ca din totalul costurilor, 50 la suta sunt acoperite din bugetul de stat, 30 la suta de catre autoritatile locale, iar diferenta de 20 de procente trebuie suportate de catre locatari. Cum veniturile romanilor par sa fie tot mai mici de la o luna la alta, este greu ca zeci de familii dintr-un bloc sa stranga suma necesara unei asemenea investitii.

Iar in Zalau, nu doar locatarii au probleme in a face rost de fondurile respective, ci chiar administratia locala, care a fost si criticata, de altfel, de premierul Emil Boc luna trecuta, pentru incetineala cu care s-au miscat in acest program.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »