Atenţie la hipertensiunea arterială!

Magazin Salajean 18 mai 2011 0

Atenţie la hipertensiunea arterială!

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj organizează astăzi, între orele 10 – 14, pe platoul din faţa Prefecturii Sălaj, acţiuni de măsurare a funcţiilor vitale ale populaţiei, dar şi de consiliere privind practicile preventive care trebuie aplicate pentru evitarea valorilor mari ale tensiunii arteriale. Potrivit directorului DSP Sălaj, acţiunile se înscriu în rândul celor desfăşurate la nivel naţional cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, celebrată anual în 17 mai. „Hipertensiunea arterială se defineşte prin creşterea de durată a valorilor tensionale sistolice şi/sau diastolice peste 140 mmHg şi respectiv 90 mmHg la adult, iar la diabetici, valori crescute peste 135/85 mmHg. Simptomele care indică hipertensiunea arterială pot lipsi la început, dar în stadiile mai avansate ale bolii pot apărea astenie psihică, irascibilitate, insommnie, cefalee, ameţeli, vertij, vâjâituri în urechi, tulburări de vedere, palpitaţii, semne de insuficienţă cardiacă şi lipsă acută de aer”, a declarat Ligia Marincaş.

Potrivit sursei citate, pentru a evita hipertensiunea arterială, este recomandată renunţarea la fumat, adoptarea unui mod de viaţă sănătos şi a unei alimentaţii cu cantităţi scăzute de sare, scăderea în greutate în cazul persoanelor care suferă de surplus ponderal şi evitarea sedentarismului şi a stresului psihic.

Deşi, în aparenţă, aceste recomandări par banale şi facile, ele sunt de o importanţă majoră, mai ales în condiţiile în care, potrivit statisticilor, Sălajul număra la finalul anului trecut nu mai puţin de 31.809 de bolnavi hipertensivi. Din acest total, 3.470 dfe persoane au fost diagnosticate cu hipertensiune arterială în 2010.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »