Atac la protecţia consumatorilor, în Zalău: La magazinul CBA s-a falsificat data expirării produselor

Magazin Salajean 19 aprilie 2011 0

Atac la protecţia consumatorilor, în Zalău: La magazinul CBA s-a falsificat data expirării produselor

Patronul unui magazin alimentar din municipiul Zalău a fost amendat cu 5.000 de lei şi riscă suspendarea activităţii, după ce comisarii de la Protecţia Consumatorilor au descoperit, puse în vânzare, sute de produse alimentare cu termenul de valabilitate prelungit cu câteva luni faţă de cel stabilit de producător.

Zălăuanii ar trebui să ştie că, în această perioadă premergătoare sărbătorilor pascale, unii comercianţi încearcă să vândă orice pentru a scoate bani, chiar dacă pun în pericol sănătatea consumatorilor. A demonstrat-o cu vârf şi îndesat un comerciant din Zalău, care a găsit o metodă prin care să vândă marfă expirată, chiar şi cetăţenilor care verifică atent termenul de valabilitate al fiecărui produs pus în coş. Potrivit directorului Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj, Claudiu Silaghi, este vorba de magazinul alimentar CBA, situat pe bulevardul Mihai Viteazul din municipiu, verificat în urmă cu o săptămână, în cadrul unei acţiuni tematice de control privind respectarea prevederilor legale la comercializarea produselor alimentare.

S-a şters cu… buretele

Un burete umed, ceva de răzuit, precum şi o ştampilă improvizată au fost ustensilele de lucru pentru prelungirea termenului de valabilitate a produsului, după cum ne-a declarat Claudiu Silaghi. În urma controlului desfăşurat la magazinul alimentar CBA din municipiu, în data de 11 aprilie, au fost identificate o serie de produse cu termenul de valabilitate modificat. Mai exact, a fost ştearsă data valabilităţii stabilită de producător şi înlocuită cu o alta pentru a prelungi data de expirare a produsului respectiv. Cu atât mai grav este faptul că printre produsele găsite cu abateri am descoperit alimente pentru copii şi alimente de origine animală a căror dată rescrisă pe ambalaj depăşea cu câteva luni termenul de valabilitate stabilit de producător, a declarat reprezentantul CJPC Sălaj.

Printre produsele depistate cu nereguli se numără: pufarini Feleacul (26 de bucăţi) – expiraţi din decembrie 2010, prelungit termenul până în 5 septembrie 2011; dulceaţă Arovit la 5 kilograme (trei bucăţi); iaurt Activia mic dejun; cereale pentru copii Nesle (termenul de valabilitate emis de producător a fost răzuit); nucă de cocos (10 bucăţi); biscuiţi Maia cu miere (10 bucăţi); pastă de tomate Mitac (şapte bucăţi); lapte de consum; smântână la un kilogram; bere la doză 0,5 litri (47 de bucăţi); diferite sortimente de bere la pet şi sticlă (66 de litri); brânză şi cremă Hochland, data modificată din 5 noiembrie 2010; paste făinoase Arnos, termenul de valabilitate modificat din 12 noiembrie 2010 în 27 iulie 2011; diferite sortimente de sucuri (40 de litri); produse şi preparate din carne: salam, piept de porc, tobă; alte produse: ketchup, biscuiţi Pims, alune de pădure, făină de mălai, etc. Totodată, au fost constatate produse cu termenul de valabilitate expirat, printre care: microcroasant Seven Days, cafea Don Cafe şi Elita, ton cu maioneză, iaurt Actimel etc. Întreaga cantitate de produse alimentare găsite cu abateri a fost confiscată în vederea distrugerii, a declarat Silaghi.

Clienţii pot depune reclamaţii

În cazul în care există clienţi care au achiziţionat produse din cele menţionate anterior, aceştia sunt rugaţi să verifice data valabilităţii minimale. Consumatorii ar trebui să verifice dacă data înscrisă pe ambalaj este clară, precum şi dacă produsul prezintă anumite abateri de la normele de calitate. În condiţiile în care se depistează anumite nereguli, consumatorii sunt sfătuiţi să nu mai consume produsul respectiv şi să se adreseze de urgenţă instituţiei noastre, a afirmat Claudiu Silaghi.

Lacăt pe magazin

Pentru abaterile constatate, patronul magazinului alimentar a fost sancţionat contravenţional cu o amendă în sumă de 5.000 de lei. Urmează în scurt timp efectuarea unui alt control. În cazul în care vom descoperi cel puţin un produs cu termenul de valabilitate modificat, vom dispuse suspendarea activităţii fără drept de apel, a menţionat directorul CJPC Sălaj. Conform sursei menţionate, legislaţia în domeniu este prea blândă pentru astfel de cazuri în care produsele puse în vânzare reprezintă un grad de risc extrem de ridicat pentru sănătatea consumatorilor.

Din primele cercetări fectuate, produsele expirate provin din alte magazine, ca retur, ajunse într-un depozit din Zalău deţinut de patronul magazinului amendat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »