Astazi, Dozele de vaccin impotriva virusului AH1N1 ajung in Salaj

Magazin Salajean 27 noiembrie 2009 0

Astazi, Dozele de vaccin impotriva virusului AH1N1 ajung in Salaj

Atat de asteptatele doze de vaccin impotriva virusului AH1N1 sunt in sfarsit gata si trimise de Institutul Cantacuzino catre judete. Numai ca, in timp ce reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca vaccinarea este singura protectie impotriva imbolnavirii cu noua tulpina de virus, un studiu realizat la nivel national arata ca mai putin de jumatate din romani ar accepta vaccinarea.

Dozele de vaccin impotriva virsului AH1N1 au inceput, de ieri, sa fie trimise in judete, pe mai multe trasee, sub paza efectivelor de jandarmi. In judetul Salaj, aproximativ 9.000 de doze de vaccin vor ajunge astazi, ne-a declarat prefectul Andrei Todea, ele urmand sa fie destinate personalului medical si copiilor din unitatile de invatamant, acestia fiind considerati toti, categorii de risc in fata noii tulpini de virus.

Numai ca, desi dozele au fost atat de asteptate, incat s-a iscat un adevarat scandal in momentul cand autoritatile din Sanatate au anuntat ca nu cumpara vaccinul din strainatate, dozele produse la Institutul Cantacuzino sunt privite cu reticenta de foarte multi romani.

In timp ce secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel a atras atentia ca singura metoda eficienta de protectie impotriva gripei este vaccinarea, oamenii se tem ca vaccinul poate da reactii adverse si ca nu a fost indeajuns testat. Printre cei reticenti sunt si numerosi medici din toate colturile tarii.

Parerile medicilor sunt impartite

Si in Salaj, opiniile medicilor privind administrarea vaccinului sunt impartite. In timp ce unii recomanda vaccinarea, altii prefera sa lase organismul sa lupte singur impotriva virusului AH1N1.

Managerul Spitalului Judetean de Urgenta Salaj, Ioan Muresan, este unul dintre cei care recomanda vaccinarea. Evident ca ma voi vaccina. Orice vaccin care ajunge intr-un spital public este trecut prin toata metodologia de testari si aprobari, astfel incat nu trebuie sa punem la indoiala eficacitatea lui. Nu intamplator personalul medical este printre primele categorii care vor primi acest vaccin, avand in vedere ca expus la factorii de risc. Este firesc ca personalul medical sa inteleaga cel mai bine riscul la care e expus si la care ii expune pe toti cei cu care vine in contact, a declarat Ioan Muresan.

Si directorul Directiei de Sanatate Publica Salaj, Sanda Stanca, sustine vaccinarea. Sunt medic de specialitate, asadar este firesc sa fiu pro vaccinare. Ma voi vaccina, intrucat nu ma tem de reactii adverse. Oricum, aceste reactii apar doar in cazul organismelor slabite, tarate, iar reactiile ce pot aparea sunt minore. Personalul medical a fost bine informat in privinta vaccinului. Sigur ca nu ii poti obliga pe oameni sa se vaccineze, dar este recomandat sa o faca, a declarat Sanda Stanca.

Un alt medic care va spune DA vaccinarii este Ioan Mandras (ORL). Au aparut tot felul de discutii legate de acest vaccin, cum ca nu ar fi verificat, dar cred ca povestea este putin exagerata. Eu cred ca ma voi vaccina, intrucat lucrez cu pacienti si este oricand posibil sa iau virusul, a spus dr. Mandras.

Aceleasi considerente sunt impartasite si de dr. Ana Ielciu (Boli Infectioase), aceasta declarand ca se va vaccina si ca nu ii este teama ca ar putea aparea reactii ulterioare. Ma voi vaccina si recomand si populatiei sa se vaccineze. Nu ma tem de reactii adverse, a declarat dr. Ana Ielciu.

Mai sceptic in privinta folosirii vaccinului produs de Institutul Cantacuzino este dr. Liviu Oroianu, presedintele Colegiului Medicilor Salaj. Acesta a spus ca nu a facut niciodata vaccinuri, preferand sa lase organismul sa lupte singur cu boala. Nu voi face vaccinul. Nu am facut niciodata vaccinuri, eu cred ca organismul trebuie lasat sa dezvolte singur anticorpi si sa lupte cu boala, a declarat dr. Oroianu.

Un alt medic care nu se va vaccina impotriva virusului AH1N1 este Petru Ciobanca. Eu personal nu ma voi vaccina. Nu sunt reticent si nu ma tem de reactiile adverse, dar consider ca organismul meu are imunitate sa treaca peste o gripa. Au fost mai multe gripe de-a lungul vremii, fiind un fel de selectie naturala. Populatia ar trebui sa consulte medicul inainte de a accepta vaccinarea. Daca sunt persoane cu potential tarat, ar trebui sa se vaccineze, intrucat sunt mai vulnerabili in fata virusului. Oricum, oamenii nu trebuie sa se sperie, din cauza ca mortalitatea nu apare decat pe fondul unor alte boli severe care au slabit organismul, a declarat dr. Ciobanca.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »