Astazi are loc prima proba a tezelor cu subiect unic pe semestrul II

Magazin Salajean 29 aprilie 2009 0

Astazi are loc prima proba a tezelor cu subiect unic pe semestrul II

Aproximativ 1.400 de elevi salajeni de clasa a VII-a si a VIII-a vor sustine astazi, 29 aprilie, prima proba a tezelor cu subiect unic din semestrul doi al anului scolar. Conform calendarului tezelor, aceasta prima proba este organizata pentru elevii din scolile cu predare in limba materna, respectiv maghiara, sarba, germana, slovaca si ucraineana. Teza la Limba si literatura romana se va desfasura in data de 5 mai, urmata de cea la Matematica, in data de 13 mai, si de proba la Geografie sau Istorie – doar pentru elevii de clasa a opta – in data de 21 mai. Candidatii care, din motive bine intemeiate, nu vor putea participa la sesiunea pricipala, mai au o sansa in perioada speciala de teze. Potrivit Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii, sesiunea speciala incepe in data de 26 mai cu proba de Limba si literatura materna si continua, in 28 mai, cu Limba si literatura romana (in 2 iunie), cu proba la Matematica (in 4 iunie) si la Istorie sau Geografie (numai pentru clasa a VIII-a).

… si ultima, daca dascalii blocheaza examenele nationale

Chiar daca elevii sustin astazi prima proba a tezelor cu subiect unic din semestrul II, cea de-a doua, programata saptamana viitoare, marti, la Limba si literatura romana, s-ar putea sa nu mai aiba loc. Nici celelalte probe, nici examenul de Bacalaureat. Si asta pentru ca profesorii, nemultumiti ca nu li s-au acordat majorarile salariale promise de fostul Guvern, ameninta cu boicotarea examenelor nationale. Rezultatele referendumului organizat la inceputul lunii aprilie au scos la iveala faptul ca ca majoritatea profesorilor din tara au semnat pentru blocarea tezelor cu subiect unic. Aceeasi casuta a fost bifata si de marea majoritate a dascalilor din judetul Salaj, respectiv de peste 75 la suta din cadre. In acest context, reprezentantii celor patru federatii sindicale din invatamant din tara si-au stabilit pentru ziua de maine o ultima sedinta, decisiva in actiunile de protest pentru urmatoarea perioada. Astfel, daca nu li se vor acorda profesorilor drepturile salariale cuvenite prin lege, vom trece la fapte: teza la Limba si literatura romana nu va mai avea loc. Am ales sa incepem blocarea tezelor cu a doua proba, pentru ca la protest sa participe cat mai multi profesori si elevi, ne-a declarat Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI) Salaj. El a adaugat ca nemultumirile continua si cu privire la descentralizare si in legatura cu legea unica de salarizare.

Inspectorul general scolar al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Salaj, Ioan Abrudan, nu crede ca profesorii vor lua astfel de masuri. Personal nu cred ca dascalii vor bloca tezele cu subiect unic, cu atat mai putin Bacalaureatul. Ei se gandesc in primul rand la copii. Cred ca, intr-un fel sau altul, li se vor rezolva problemele, a precizat Abrudan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »