ASP Salaj – la bilant

Magazin Salajean 31 octombrie 2007 0

ASP Salaj - la bilant

* Inspectorii sanitari din cadrul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj au efectuat in decursul a noua luni 1.887 de controale in unitatile care au impact asupra sanatatii populatiei.

Inspectorii din cadrul ASP Salaj au efectuat in decursul a noua luni ale acestui an un numar de 1.887 controale, aplicand 109 amenzi in valoare de 114.800 lei si 525 de avertismente. De asemenea, au fost semnate 31 decizii de suspendare temporara a activitatii.

Ligia Marincas, sef Serviciu Inspectie Sanitara de stat din cadrul ASP Salaj, a declarat in cadrul conferintei de presa de ieri ca au fost verificate 21 de obiective, sase unitati de invatamant si patru unitati sanitare, acestora fiindu-le suspendata autorizatia.

La aplicarea amenzilor s-a tinut cont de numarul de angajati si de ponderea activitatii medicale. S-a urmarit in special masura in care sunt respectate prevederile cu privire la starea de curatenie a unitatilor, normele de dezinfectie si dezinsectie, a spus dr. Ligia Marincas.

Vaccinarea antigripala a populatiei la inceput

Referitor la vaccinarea antigripala a populatiei, directorul executiv al ASP Salaj, dr. Dana Pop, a spus ca cele 11.000 de doze de vaccin au fost deja distribuite medicilor de familie. Grupele populationale cu risc au fost stabilite pe baza recomandarilor OMS si sunt reprezentate de doua mari categorii: primele sunt persoanele cu risc mare de complicatii datorate gripei, iar a doua grupa persoanele care, prin natura lor, pot transimte gripa.

Reamintim ca, din cele 40.800 de doze de vaccin necesare, in judetul Salaj vor fi vaccinati 2.099 de copii si 38.701 adulti.

Realizarile medicilor de familie referitoare la prima transa de vaccin antigripal vor fi raportate institutiei noastre pe data de 20 noiembrie 2007, a adaugat dr. Pop.

Educatie sanitara pentru salajeni

ASP Salaj, prin Compartimentul de Promovare a Sanatatii, a desfasurat, in trimestrul III al anului 2007, o serie de activitati de promovare a unui stil de viata sanatos in randul populatiei din judet.

Astfel, la Spitalul Salvosan Ciobanca a avut loc o actiune de educatie sanitara si sexuala a femeilor, care a inclus si distribuirea a 25 de brosuri precum Ghidul Sanatatii Tale.

Totodata, elevilor claselor V-VIII si I-IV din comunele Mirsid si Criseni le-au fost prezentate principalele reguli de prevenire a bolilor venerice si regulile elementare de igiena.

Cat priveste informarea populatiei cu privire la afectiunile specifice sezonului rece, fiecarui medic de familie si celor care isi desfasoara activitatea in cabinetele scolare le-au fost distribuite brosuri si autocolante in vederea popularizarii lor, in special in randul copiilor prescolari si elevilor.

De asemenea, au fost remise, catre mass-media loacla, o serie de comunicate a caror menire a fost de a informa si preveni populatia cu privire la riscul la care se expune in cazul in care neglijeaza regulile igienico-sanitare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »