Asistentii maternali ar putea deveni persoane fizice autorizate

Magazin Salajean 7 septembrie 2007 0

Asistentii maternali ar putea deveni persoane fizice autorizate

* Meseria de asistent maternal pare sa fie la mare cautare in tara noastra, nu putini fiind aceia care accepta statutul de parinti de imprumut pentru copiii din centrele de plasament sau pentru cei ai caror parinti aleg calea strainatatii pentru un trai mai bun

Multi chemati, putini alesi, din persoanele care candideaza anual la posturile de asistenti maternali doar o treime reusesc sa obtina atestatul. Chiar si asa, cei care lucreaza in acest sistem si-ar putea schimba radical statutul, in conditiile in care Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului (ANPDC) a propus ca asistentii maternali sa devina persoane fizice autorizate.

In acest caz, serviciile asistentilor ar putea fi contractate de directiile judetene pentru protectia copilului, atat modul de formare, cat si cel de contractare urmand a fi modificate. Aceasta pare a fi o situatie convenabila, mai ales pentru asistentii maternali, care au solicitat de mai mult timp autoritatilor acest lucru, intrucat contractele de munca pe perioada determinata, de doi ani, ii impiedicau sa solicite credite institutiilor bancare.

In momentul de fata, toti asistentii maternali desfasoara activitati in baza unui contract de munca, iar daca aceasta propunere va fi pusa in aplicare, se vor incheia contracte civile, ne-a declarat directorul executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, Violeta Milas.

Asistentii maternali urmeaza cursuri de specialitate

O alta prioritate a ANPDC o reprezinta formarea unitara a asistentilor maternali la nivelul intregii tari. Directorul Milas a mai explicat ca specialistii institutiei lucreaza si la o specializare a acestei profesii, in sensul pregatirii de asistenti maternali pentru fiecare categorie de copii: abuzati, copii mici sau cu nevoi speciale sau cu deviatii de comportament.

Asistentii maternali urmeaza mai multe cursuri de instruire, in functie de varsta copilului care urmeaza a fi dat sub ingrijire, iar in ceea ce priveste durata acestora, pot spune ca dureaza 2-3 saptamani. In Salaj sunt 139 de asistenti maternali, iar 170 de copii se afla deja sub tutela acestora, in special vorbim de copii cu varste cuprinse intre 0-2 ani, a afirmat directorul Milas.

In ceea ce priveste statutul pe care trebuie sa il aiba parintii de imprumut, directorul a spus ca pana acum se cerea ca aceste persoane sa aiba minimum 10 clase, lucru care in prezent nu se mai specifica. Cred ca este important sa se formeze o buna legatura de atasament intre copil si asistentul maternal. Sunt abilitati parentale pe care unii oameni le au nativ si care pot fi dezvoltate in cadrul acestui curs de pregatire. Au fost cazuri in care cererile de a deveni asistent maternal au fost respinse, asta, in mare parte, pentru ca nu indeplineau conditiile de spatiu. Au fost si situatii in care am primit solicitari din partea unor persoane care locuiau in sate unde nu exista medic de familie si nici macar o scoala, a conchis directorul DGASPC, Violeta Milas.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »