Asistatii social, restantieri la bugetele locale, ar putea scapa de suspendarea alocatiilor

Magazin Salajean 7 februarie 2012 0

Cei peste 1.500 de salajeni suspendati de la plata alocatiilor sociale pentru datoriile la bugetele locale ar putea fi reintrodusi in drepturi. Legislatia in vigoare permite primarilor sa reesaloneze plata impozitele si taxele datorate de catre localnici bugetelor locale.

Potrivit Codului de procedura fiscala, ordonanta de Guvern nr. 92/2003, cu modificarile ulterioare, art.125, alin 1, primarii pot reesalona restantele unor persoane la impozitele locale numai prin hotarari ale Consiliului Local. Articolul de lege prevede ca la cererea temeinic justificata a debitorilor, persoanele fizice sau juridice, creditorii bugetari locali, prin autoritatile administratiei publice locale, care administreaza aceste bugete, pot acorda, pentru obligatiile bugetare restante pe care le administreaza, urmatoarele inlesniri la plata: esalonari la plata impozitelor, taxelor, chiriilor, redeventelor, contributiilor si a altor obligatii la bugetul local; amanari la plata impozitelor, taxelor, chiriilor, contributiilor si a altorobligatii la bugetul local; esalonari la plata majorarilor de intarziere, cu exceptia majorarilor de intarziere datorate pe perioada de esalonare; scutiri sau reduceri de impozite si taxe locale, in conditiile legii.

Chiar daca au la dispozitie aceste masuri, edilii locali sunt anuntati sa aplice legea cu responsabilitate, printr-un comunicat de presa al Ministerului Muncii, lansat duminica. Ministerul Muncii nu incurajeaza primariile sa stabileasca noi termene pentru plata impozitelor locale. Exceptie fac numai cetatenii care se afla intr-o situatie financiara realmente dificila. Facem aceste precizari intrucat bilantul arata ca 10,21 la suta din totalul beneficiarilor inregistreaza restante. Restul de 89,7 la suta sunt cu plata la zi. Acelasi bilant arata ca cele mai vulnerabile categorii – cetatenii care primesc alocatie de sustinere a familiei si venit minim garantat – inregistreaza cele mai mici restante. Beneficiarii indemnizatiei de crestere a copilului, care au venituri net mai mari, au datorii vechi si de zece ani de zile, se arata in informatia de presa.

Prestatiile sociale nu sunt platite din contributia celui care beneficiaza de ajutor social, ci in baza principiului solidaritatii, din taxele si impozitele celor care muncesc si, astfel, asigura functionarea institutiilor statului. Suspendarea platii catre beneficiarii de alocatii sociale restantieri la stat este o masura pentru responsabilizarea cetatenilor si nu pentru economii.

Conform informatiilor furnizate de reprezentantii Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Salaj, peste 1.500 de salajeni, dintre cei aproximativ 9.300 care beneficiaza de alocatii din partea statului, au fost suspendati de la aceste drepturi pentru urmatoarele cinci luni, din cauza faptului ca nu si-au platit impozitele catre bugetele locale. Este vorba de beneficiarii indemnizatiei pentru cresterea copilului, de alocatia pentru sustinerea familiei si de venitul minim garantat. Datornicii vor fi suspendati de la plata acestor drepturi pentru o perioada de cinci luni. Toti beneficiarii vor fi instiintati de suspendarea platii. In cazul in care cei sistati de la plata indemnizatiilor isi achita datoriile inainte de trecerea celor cinci luni, acestia vor primi retroactiv toate sumele neacordate de la suspendare, reintrand in plata. In situatia in care nu platesc restantele in aceasta perioada de timp, dreptul inceteaza, iar beneficiarul trebuie sa reia intreaga procedura, pentru a reintra in drepturi.

In perioada urmatoare vor avea loc controale la primarii pentru verificarea datelor transmise de edilii locali si cele transmise catre agentiile teritoriale pentru plati si inspectie sociala. Vor fi verificate si masurile prin care primariile acorda reesalonarile catre beneficiarii de ajutoare sociale. Cei depistati cu nereguli risca amenzi de pana la 5.000 de lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »