Asistatii social, rau-platnici la bugetul de stat, raman fara alocatii

Magazin Salajean 30 decembrie 2011 0

Asistatii social, rau-platnici la bugetul de stat, raman fara alocatiiSalajenii asistati social care nu isi achita datoriile catre bugetul de stat risca sa nu mai primeasca sprijinul financiar pentru o perioada de cinci luni. Suspendarea acestor ajutoare sociale nu incadreaza beneficiarii alocatiilor de stat pentru copii.

Sistarea beneficiilor sociale pentru neplata taxelor locale a fost decisa, miercuri, prin ordonanta de urgenta. Noile prevederi legislative vizeaza persoanele care primesc indemnizatii de crestere a copilului, venitul minim garantat si alocatii pentru sustinerea familiei. Acestea vor reintra in plata in momentul in care vor face dovada achitarii taxelor si impozitelor locale, urmand sa primeasca si suma cuvenita pe perioada suspendarii.

Potrivit directorului Agentiei Sociale pentru Prestatii Sociale Salaj, Matolcsi Elisabeta, aproximativ 9.056 de persoane din judet au beneficiat in luna noiembrie de ajutoarele sociale care fac obiectul noilor modificari legislative. Astfel, 4.689 de salajeni sunt beneficiari ai alocatiei pentru sustinerea familiei, valoarea totala platita acestora luna trecuta fiind de 281.759 de lei. In ce priveste indemnizatiile pentru cresterea copilului, sunt in plata 2.075 de persoane, fiind achitata in contul acestora suma totala de 1.646.107 lei. De asemenea, 55 de persoane primesc stimulente pentru cresterea copilului, iar alte 31 – stimulente de insertie pentru cresterea copilului. De venitul minim garantat beneficiaza 2.206 de salajeni, golind lunar vistieriile administratiilor locale cu circa 400.000 de lei.

Acelasi act normativ stabileste ca alocatia de stat pentru copii, indemnizatia de crestere a copilului, venitul minim garantat si alocatia pentru sustinerea familiei vor fi raportate la indicatorul social de referinta, care are valoarea de 500 de lei. Nu vor fi modificate cuantumurile beneficiilor si indemnizatiilor sociale, acestea ramanand la acelasi nivel exprimat in lei si reglementat in prezent.

Prin aceeasi ordonanta s-a introdus si sanctiunea de suspendare a alocatiei pentru sustinerea familiei in situatia in care titularul nu depune in termen declaratia pe propria raspundere in vederea mentinerii acordarii acestui drept.

In conformitate cu reglamentarile in vigoare, autoritatile administratiei publice locale constituie un fond de asistenta pentru plata beneficiilor sociale acordate din bugetul local. Sumele necesare pentru acest fond sunt asigurate inclusiv din bugetele locale. De asemenea, serviciile sociale sunt finantate si din bugetul local. Prin urmare, neplata datoriilor conduce la diminuarea bugetului administratiei locale si ulterior la reducerea posibilitatilor de acordare a acestor ajutoare sociale.

Actele normative modificate de ordonanta sunt Legea 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii, Legea 416/2001 privind venitul minim garantat, ajutor care va fi acordat pe baza unei liste a bunurilor care nu sunt considerate de stricta necesitate pentru nevoile familiale, similara celei utilizate in prezent pentru ajutorul de incalzire a locuintei), OU 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului si Legea 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »