Aria protejata de la Racas-Hida, in circuitul turistic al judetului

Magazin Salajean 19 octombrie 2011 0

Aria protejata de la Racas-Hida, in circuitul turistic al judetului

Infrastructura este inca unul din impedimentele majore in promovarea ariei protejate de la Racas-Hida. Amenajarea unui drum spre sit si spre Poiana Narciselor reprezinta un prim demers pentru a permite accesul vizitatorilor in zona si, totodata, pentru a include aria naturala in circuitul turistic al judetului.

Gestionarea durabila a patrimoniului natural din aria naturala protejata Racas-Hida-sit de interes comunitar este unul din proiectele de mediu in curs de implementare in Salaj care vizeaza valorificarea si mentinerea intacta a zonei. Potrivit informatiilor furnizate de Aurica Grec, directorul Agentiei de Protectia Mediului, in cadrul unei dezbateri organizate, ieri, la Consiliul Judetean Salaj, valoarea totala a proiectului este de 260.000 de euro. Banii au fost alocati in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu axa prioritara 4 Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protectia naturii-domeniul major de interventie: Dezvoltarea infrastructurii si a planurilor de management pentru protejarea biodiversitatii si retelei Natura 2000. Finantarea a fost asigurata in proportie de 20 la suta de la Ministerul Mediului si 80 la suta din fonduri europene.

Asa cum a mentionat managerul de proiect, Radu Hideg, proiectul a fost depus de APM Salaj, iar parteneri sunt: Consiliul Judetean Salaj, Primaria Hida, Primaria Balan (deoarece aria protejata se afla pe teritoriul administrativ al acestora) si scolile gimnaziale din cele doua comune. Proiectul se va desfasura pe perioada a 36 de luni, pana la finele anului 2012. Pana la aceasta data, in cadrul proiectului s-au derulat o serie de actiuni, intre care: dezbateri publice, elaborarea si editarea de materiale informative referitoare la aria protejata, vizite educative in zona la care au participat elevii din Hida si Balan, finalizarea rapoartelor intermediare referitoare la flora, starea socio-economica a zonei, cartarea suprafetei protejate, evaluarea stadiului de conservare a habitatului de interes comunitar din aria naturala protejata, amplasarea de panouri publicitare si informative.

Situl natural, resursa de dezvoltare locala

Pana acum, dupa cum a sustinut Aurica Grec, activitatile desfasurate in cadrul proiectului au scos la iveala o serie de noutati legate de patrimoniul natural, respectiv s-au descoperit specii rare de flori si plante care vor avea statut de plante protejate. Pe de alta parte, directorul APM Salaj a evidentiat faptul ca populatia a fost receptiva la toate actiunile intreprinse si a dovedit ca accepta noul si beneficiile acestui proiect. Desigur, asa cum a reiterat Tiberiu Marc, presedintele CJ Salaj, au fost si voci din comunitate, si nu numai, care s-au intrebat daca nu ar fi mai bine ca aceste arii protejate sa ramana mai putin cunoscute, pentru a fi mai putin agresate.

Ariile protejate reprezinta o resursa pentru Salaj si merita toata atentia autoritatilor, specialistilor, intreprinzatorilor si a comunitatilor. Ele trebuie sa fie administrate astfel incat sa devina o sursa de dezvoltare. Exista interes ca aceasta zona sa fie inclusa in circuitul turistic al ariilor protejate din judet, asa cum am initiat circuite turistice si pentru alte valori, a sustinut Tiberiu Marc.

In favoarea acestei idei s-a reiterat faptul ca Primaria Balan finalizeaza la aceasta data un alt proiect de interes comunitar si de mare atractie turistica la Gradina Zmeilor, si pe de alta parte, la Hida in investitor strain s-a aratat interesat sa construiasca o zona de agrement.

Promovarea zonei depinde de infrastructura

Primaria Balan s-a implicat in sustinerea acestui proiect, a organizat doua dezbateri publice pentru promovarea ariei. Noi ne mandrim ca avem in comuna aceste doua arii protejate. Intentionam sa amenajam un drum pentru a facilita accesul vizitatorilor in aria protejata, dar si al locuitorilor comunei, stiind ca o mare parte a cetatenilor din Chendrea au proprietati in zona, a afirmat Isaia Maghiar, primarul comunei Balan.

Pentru realizarea unui drum spre aria protejata si spre Poiana Narciselor a pledat si Aurica Grec care a solicitat sprijin reprezentantului CJ Salaj pentru a fi grabite lucrarile de amenajare a drumului. La aceasta data, accesul se face pe o poteca de pamant din satul Racas, de langa podul peste Jernaut, un drum greu accesibil in perioadele ploioase.

Directorul APM Salaj a mentionat ca situl, avand o suprafata totala de 241 de hectare, reprezinta interes multiplu din punct de vedere botanic, ecologic si peisagistic si cuprinde habitatul de paduri dacice de stajar si carpen. Totodata, in acest areal, pe o suprafata de 1,5 hectare cresc din abundenta narcise din specia Narcissus stellaris, ceea ce a facut ca suprafata sa fie inclusa intre rezervatiile naturale de interes national.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »