Arhiva Filaturii – arhiva nimanui

Magazin Salajean 8 august 2007 0

Arhiva Filaturii - arhiva nimanui

* sute, daca nu cumva mii de salajeni care au lucrat la fosta Filatura din Zalau nu pot beneficia de pensii mai mari pentru ca au lucrat noaptea, pentru ca arhiva intreprinderii zace la Directia Muncii, iar institutia in cauza nu poate elibera adeverinte

* se asteapta rezolvarea situatiei de catre Ministerul Administratiei si Internelor, si cel al Muncii

Se stie, nu de ieri, de azi: sporul de noapte majoreaza punctul de pensie. Casa Nationala de Pensii a informat inca de anul trecut ca cei care au prestat munca in timpul noptii si care au beneficiat de sporul de noapte de 15-25 la suta vor avea parte de un punctaj mediu anual mai mare. Si cei care au muncit in conditii grele, vatamatoare sau periculoase si care au lucrat cel putin patru ore si in tura de noapte au parte de aceleasi drepturi. Conform legii, se considera munca in timpul noptii aceea care se desfasoara in intervalul cuprins intre orele 22 si 6. Ei bine, in ultimul an multi salajeni au beneficiat de majorari ale punctului de pensie, in urma adeverintelor eliberate de cei in drept, adeverinte depuse la Casa Judeteana de Pensii. De ce nu a fost trecut acest spor in cartile de munca nu discutam acum, fie si pentru ca nu avem timp sa intram in negura istoriei recente.

Celebra adeverinta. Continut

De pe site-ul Casei Judetene de Pensii Cluj am retinut, din raspunsul la un petent, ca daca persoanele au prestat munca organizata pe schimburi si, in consecinta, au beneficiat de sporul prevazut de lege pentru munca prestata in timpul noptii, atunci se elibereaza adeverinte potrivit anexei la Ordinul MMSSF 687/2006, respectiv cu procente. Adeverintele care cuprind sumele absolute se refera la cazurile in care munca a fost prestata ocazional pe timp de noapte, in cadrul unor activitati care nu erau organizate pe schimburi. In adeverinte se va mentiona articolul din ordin (6,7 sau 8) in functie de modul de desfasurare a activitatii si de acordare a sporului de noapte si se va preciza temeiul legal in baza caruia s-a acordat sporul de noapte.

Arhiva din eroare la Directia Muncii

O adeverinta de genul celei mentionate mai sus trebuie sa obtina si sutele, destul de probabil miile de salajeni, de salajence mai degraba, care au lucrat pe trei schimburi la defuncta Filatura din Zalau, adeverinta cu care trebuie sa se prezinte la Casa Judeteana de Pensii pentru recalcularea pensiei. Numai ca, arhiva Filaturii a ajuns dintr-o eroare la Directia Muncii Salaj, iar aceasta institutie nu are atributii pentru a elibera adeverinte, ne-a declarat directorul economic Maria Cojan, care a adaugat ca s-au facut numeroase adrese catre Institutia Prefectului si Ministerul Muncii pentru lamurirea situatiei. Maria Cojan a spus ca se asteapta un ordin de ministru in acest sens. Si in conditiile in care, conform reglementarilor legale in vigoare, arhivele societatilor care nu mai functioneaza trebuie preluate de Arhivele Statului. De mentionat ca arhiva Filaturii este, dupa cum spune Maria Cojan, singura arhiva a vreunei intreprinderi detinuta de Directia Muncii Salaj.

Dumitru Bojan, directorul Casei Judetene de Pensii Salaj, a constatat ca avem de-a face cu o incurcatura destul de mare. Ce va pot spune este ca arhiva Filaturii nu e la noi. S-a preluat de catre Directia Muncii. Noi nu putem face nimic pana cand nu preia Arhivele. Nu putem face nimic si pentru ca Directia Muncii nu elibereaza adeverinte. Dumitru Bojan a mai spus ca, daca in urma cu cativa ani, cadea in sarcina Casei Judetene de Pensii sa preia arhivele societatilor care nu mai functioneaza, s-a revenit, aceasta sarcina revenind acum Arhivelor. Din pacate, nu am putut sta de vorba cu directorul Arhivelor Nationale Salaj, urmand sa facem acest lucru cand se va intoarce din concediu.

Blocaj la nivel national

Subprefectul V

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »