Arestat la Ploiesti ca fiind suspect in cazul jafului armat de la Brasov: Umbra lui Serghei Gribenco inca mai bantuie Zalaul

Magazin Salajean 26 februarie 2009 0

Arestat la Ploiesti ca fiind suspect in cazul jafului armat de la Brasov: Umbra lui Serghei Gribenco inca mai bantuie Zalaul

Unul dintre suspectii in jaful armat de la Brasov, Serghei Gribenco, a fost prins, marti, la Ploiesti. Arestarea lui Gribenco a provocat reactii la cel mai inalt nivel, astfel incat ministrul de Interne, Dan Nica, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca infractorul este specializat in crima organizata si, mai mult de atat, are un mod de operare profesionist, dar si pregatire contrainformativa. Acelasi Dan Nica a mai spus ca Serghei Gribenco este un personaj extrem de periculos, care a fost identificat ca suspect in cazul jafului armat de la casa de schimb valutar din Brasov, la prinderea lui participand efective importante din cadrul structurilor SRI, DGIPI si Politiei. De asemenea, ministrul de Interne a mai spus ca acest caz a fost unul extrem de complex si ca, in ultimii 20 de ani, specialistii criminalisti nu s-au mai intalnit cu un asemenea dosar.

La interventia din Ploiesti au participat chiar si lucratori ai Detasamentului de Interventie Rapida a Politiei, pentru ca Gribenco este extrem de violent. Acesta a fost prins dupa o actiune a Politiei Romane, SRI si DGIPI, marti, la ora 18, in urma unei descinderi in orasul amintit.

Marius Sandru, cu pistolul la tampla

Istoria faptelor penale ale lui Serghei Gribenco incepe in anul 2000, la Zalau. In acest context, de retinut ca societatea Wolf Oil Corporation a vandut, in primavara anului 1999, altei firme din Zalau, 12 camioane de otel beton luate de la Silcotub. Marius Sandru, patronul societatii Nord Vest Transilvania, a achitat cash 10 la suta din marfa in avans, iar pentru restul a eliberat un bilet la ordin ce s-a dovedit ulterior a fi fara acoperire.

Conducerea de la Wolf Oil Corporation a intrat la banuieli si a inceput sa faca presiuni pentru a primi banii pe marfa. Un an mai tarziu, Marius Sandru a ajuns in birourile celor de la Wolf Oil Corporation, insotit de un cetatean din Republica Moldova, spunand ca acesta din urma este noul patron care a preluat Nord Vest Transilvania. Cu tot cu datorii. Cetateanul moldovean era Serghei Gribenco. Acesta s-a folosit insa de acte false la preluarea firmei Nord Vest Transilvania si, fiind vorba de un buletin de identitate fals, practic, nici nu apare numele lui in registre. Intr-adevar, Serghei Gribenco a preluat firma de la mine. Mai multe nu va pot spune, decat ca omul exista la acea data, in carne si oase, <> de cineva la Zalau, astfel ca nu l-am inventat eu. Cu certitudine, el nu a ajuns intamplator in orasul nostru. Si eu, ca multi altii, am fost o victima a lui Serghei Gribenco, sustine Marius Sandru. Mai departe, aceeasi sursa dezvaluie ca relatia sa cu Serghei Gribenco nu era una tocmai plina de afectiune, ci dimpotriva. La acea vreme, am fost amenintat de acel individ cu pistolul, insa am reusit sa scap datorita interventiei rapide a serviciilor speciale ale politiei, precizeaza Sandru.

Seful Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Salaj, comisarul Cristian Latcau, confirma spusele lui Marius Sandru, dataliind insa informatia. In acea seara, am fost informati cu privire la problema amintita de Marius Sandru. Pot sa va spun ca totul s-a petrecut extrem de rapid, la Popasul Romanilor. Pana am ajuns noi acolo, Gribenco a disparut fara urma. L-am gasit pe Marius Sandru fugind spre releul de pe Meses, insa Gribenco nu era nicaieri. L-am cautat peste tot, insa nu a mai fost de gasit, isi aminteste comisarul Cristian Latcau.

Cecuri fara acoperire

Dupa ce s-a prezentat ca fiind noul administrator al firmei Nord Vest Transilvania, Serghei Gribenco a emis in favoarea Wolf Oil Corporation cateva cecuri, in valoare de aproape 640 de milioane de lei vechi. Ambele cecuri au fost semnate cu numele fals pe care si-l atribuise cetateanul moldovean. Gribenco nu a ezitat deloc in a semna si un act aditional la contractul pentru otel-beton, prin care recunostea datoria catre Wolf Oil Corporation. Moldoveanul a anuntat conducerea respectivei firme ca se duce sa recupereze camioanele cu otel-beton de la un clan din Popesti-Leordeni, judetul Ilfov. Se pare ca, ulterior, a reusit sa recupereze continutul unui singur camion, insa a preferat sa vanda otel-betonul si sa pastreze banii fara a achita nimic din datorie. Dat in judecata si anchetat de politie, Serghei Gribenco a trebuit sa isi recunoasca adevarata identitate.

Istorie infractionala vasta

Serghei Gribenco apare in istoria politiei, cu primul mandat de executare a pedepsei emis in 16 decembrie 2002, in urma unei sentinte date la Judecatoria Oradea. Prin aceasta, Gribenco era condamnat la 4 ani si 6 luni de inchisoare pentru furt si inselaciune, fals in inscrisuri si fals privind identitatea. Cel de-al doilea mandat de executare a fost emis trei ani mai tarziu, in 2005, in urma unei sentinte date in 2004 de Tribunalul Salaj, prin care Gribenco era condamnat la 10 ani si sase luni de inchisoare, desigur, pentru aceleasi infractiuni: furt si inselaciune. Purtatorul de cuvant al Tribunalului Salaj, Brandusa Georgescu, ne informeaza ca, printr-o sentinta a Tribunalului, Serghei Gribenco a fost condamnat, in 2004, la 10 ani de inchisoare pentru savarsirea, in anul 1999, a mai multor infractiuni de inselaciune. Insa, printr-o decizie din acelasi an 2004, Curtea de Apel Cluj a admis apelul facut de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj, astfel ca a desfiintat atat sentinta cu privire la incadrarea juridica a faptei, cat si a pedepsei primite de Serghei Gribenco in judetul nostru. Mai precis, admitand apelul facut de catre procurorii salajeni si, totodata, prin schimbarea incadrarii juridice a faptei inculpatului, Curtea de Apel Cluj a anulat decizia data de Tribunalul Salaj, reducand pedeapsa lui Gribenco la o condamnare de doar 4 ani si 6 luni de inchisoare.

In ambele cazuri, atat la Zalau, cat si la Oradea, Serghei Gribenco a fost judecat si condamnat in lipsa. De retinut este faptul ca inculpatul s-a sustras atat de la urmarirea penala, cat si de la judecata, acesta fiind judecat in lipsa. Serghei Gribenco nu s-a prezentat la nici unul dintre termenele de judecata. Ca urmare, sustragandu-se de la executarea pedepsei, Serghei Gribenco a fost dat in urmarire generala, ne-a mai spus purtatorul de cuvant al Tribunalului Salaj.

Posibil spion

Serghei Gribenco a fost prins, marti, intr-un imobil din cartierul de vest al Ploiestiului si era singur in locuinta in momentul capturarii, el neopunand rezistenta, au facut cunoscut surse din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Prahova. La actiunea de capturare a lui Gribenco a participat un numar important de politisti, iar in imobilul in care a fost depistat se face si la aceasta ora perchezitie.

Serghei Gribenco este unul dintre cei opt suspecti in cazul jafului armat de la Brasov, alaturi de Serghei Gorbunov. Gribenco are 37 de ani si, in 1998, a obtinut domiciliul in municipiul Zalau. Conform lui Ioan Puscas, seful Serviciului Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor Zalau, in 1997, cu sprijinul Ministerului de Interne, Serghei Gribenco a primit cetatenia romana, ca apoi, in ianuarie 1998, romano-moldoveanul sa-si stabileasca domiciliul in municipiul nostru.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »