Arestari noi in cazul grupului infractional din Simleu

Magazin Salajean 7 februarie 2008 0

Arestari noi in cazul grupului infractional din SimleuBiroul Teritorial Salaj din cadrul DIICOT a facut noi arestari si trimiteri in judecata in cazul retelei prin care cateva mii de cetateni din Moldova si Ucraina au ajuns in Italia. Procurorul sef al Biroului Teritorial Salaj din cadrul DIICOT, Dan Budusan, a declarat ieri ca saptamana trecuta, a mai fost trimisa in judecata inca o persoana, pe langa cele noua de la sfarsitul anului trecut, iar alte doua persoane au fost puse sub arest in Ungaria si urmeaza sa fie remise in Romania. ILa sfarsitul anului 2007 am trimis in judecata noua persoane din Salaj, acuzate de infractiunile de constituire si aderare la un grup infractional organizat, precum si trecerea frauduloasa a frontierei. Cand s-au facut arestarile, o alta persoana a reusit sa fuga in Budapesta, iar de acolo in Viena.

Am sesizat Tribunalul Salaj si s-a emis mandat de arestare preventiva in lipsa, pe 30 de zile, pentru infractiunile de aderare la grup infractional organizat si trafic de migranti. Ulterior, in octombrie anul trecut, am solicitat instantei judiciare emiterea unui mandat european de arestare, in baza legii privind cooperarea judiciara internationala in materie penala. Mandatul a fost trimis Organizatiei Internationale a Politiei Criminale, care l-a prins pe fugar la granita dintre Austria si Cehia. Pentru infractiunile de care aceasta persoana se face vinovata, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 20 ani. Alte doua persoane implicate in retea au fost arestate in Ungaria si urmeaza sa fie remise in taraI, a spus procurorul.

Acesta a declarat ca arestat din Austria instiga, in cadrul retelei, minori din Simleu Silvaniei la furt de acte de identitate (care erau folosite la trecerea ilegala a granitei, n.r.) si se asigura, mergand la Budapesta, ca migrantii erau imbarcati in masini, pentru a urma ruta catre Italia. Trimiterea in judecata s-a facut pentru savarsirea infractiunilor de aderare la un grup infractional organizat, trafic de migranti si instigare la furt.

O retea cu traditie

Primii noua salajeni acuzati ca fac parte din reteaua respectiva au fost trimisi in judecata la finalul anului trecut.

Reteaua condusa din orasul Simleu Silvaniei functioneaza din 2005, fiind dezoltata din ramasitele unei retele de trafic de persoane, anihiliata de organele abilitate in 2003. Grupul infractional avea ca obiect infractiunea de trecere a frontierei spre tari din spatiul Schengen, aceasta activitate luand o amploare deosebita dupa ce Romania a fost primita in UE, iar granita a putut fi trecuta doar cu buletinul.

In cadrul grupului au existat doua ramuri si era in legatura directa cu alta grupare infractionala ce actioneaza in Moldova si Ucraina si care furniza cetateni din Moldova si din restul statelor foste membre URSS pentru a fi trecuti in UE. Sumele cerute pentru acest lucru erau intre 2.500 – 3.000 de euro. Din 2005 pana in 2006, trecerea frauduloasa se realiza pe fasia verde dintre Ungaria si Austria, prin punctul de trecere a frontierei Hegeyshalom-Nickelsdorf. In 2007, dupa intrarea Romaniei in UE, trecerea frauduloasa se facea prin folosirea ilegala a cartilor de identitate romanesti si a pasapoartelor furate de la cetateni romani, acestea fiind folosite prin substituire de persoana.

Membrii grupului erau bine organizati si fiecare avea rolul lui: sustrageau sau cumparau carti de identitate, transportau cetatenii moldoveni, ii cazau, le asigurau carti de identitate sau pasapoarte, prezentau actele in fata politistilor de frontiera, iar apoi recuperau aceste documente, in momentul in care migrantii ajungeau la destinatie.

Existau doua variante de trecere ilegala a frontierei: migrantii treceau granita cu viza de turist pe 5 zile, odata ajunsi in Budapesta fiind cazati la hotelurile Sport, Goliat sau Timon. Patru dintre inculpati se deplasau cu microbuze de la firme de transport, preluau migrantii a doua zi si le inmanau cate un act de identitate/pasaport. Imbarcati in autoturisme conduse de alti patru dintre inculpati, se deplasau in punctul de trecere a frontierei, unde doar cate unul din soferi prezenta vamesului actele de identitate.

In acest punct, se profita mult de faptul ca, din 1 ianuarie 2007, controlul nu a mai fost atat de riguros efectuat cand era vorba de documentele romanilor. Cum actele furate erau pe nume romanesti, trecerea granitei era facuta usor. Dupa aceasta, masinile mergeau in Padova sau Milano, unde migrantii erau preluati de un alt membru al grupului infractional. Cum actele de identitate de care se folosisera inculpatii erau bune si pentru viitor, acestia aveau grija sa le recupereze.

O alta varianta de a trece granita presupunea ca migrantii sa vina prin Romania. In acest caz, erau cazati in zona Cluj – Oradea si, tot prin viza, erau trecuti in Ungaria.

Acte furate sau cumparate

Cum tot acest lant de infractiuni se facea pe baza de acte de identitate, capii grupului infractional simleuan au avut nevoie de alte infractiuni ca sa faca rost de documente. Acesta este aspectul de care se ocupa persoana arestata in Austria. Impreuna cu alti trei inculpati, acesta i-a convins pe mai multi minori din Simleu sa fure actele rudelor sau cunoscutilor, pe care apoi le vindeau grupului pentru sume cuprinse intre 30-50 de lei. In caz ca minorii nu faceau rost de acte destule, mai exista o varianta: documentele se cumparau, in special de la persoane care locuiesc in mediul rural.

Grup infractional Ica la carteI

Potrivit procurorilor, existenta grupului infractional organizat este certa, dat fiind ca fiecare membru avea un rol bine stabilit, existau relatii de rudenie intre membrii, iar unii dintre ei sunt cercetati deja si pentru alte infractiuni cu violenta. Este vorba de ultraj contra bunelor moravuri, ultraj la politist, furturi, loviri, distrugeri grave, fapte ce erau comise in grup. Mai mult, intr-un dosar separat, unii membri sunt cercetati pentru trafic de persoane si pentru obligarea unor tinere de pe raza orasului Simleu Silvaniei la practicarea prostitutiei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »