Arderea vegetaţiei uscate – permisă doar cu autorizaţia administraţiei locale

Magazin Salajean 25 martie 2011 0

Arderea vegetaţiei uscate – permisă doar cu autorizaţia administraţiei locale

Alte trei incendii la vegetaţie uscată au avut loc, în ultimele trei zile, în localităţile Purcăreţ, din comuna Letca, localitatea Ciula, din comuna Letca, şi Sâncraiul Almaşului, din comuna Zimbor. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj, Lucian Jacodi, ne-a declarat că flăcările au ars peste şapte hectare de vegetaţie uscată şi mărăciniş.

Având în vedere că luna martie a fost caracterizată de numeroase incendii cauzate de sălăjenii care au vrut să îşi cureţe ogoarele prin incendiere, administraţia locală municipală atrage atenţia că arderea miriştii, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea de la primărie a permisului de lucru cu focul, conform Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007. „Se exceptează normelor de obţinere a permisului de lucru cu focul, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale din cadrul gospodăriei cetăţeneşti. În conformitate cu Ordinul 605/579/2008 atenţionăm locuitorii municipiului Zalău că, în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale este interzisă.

În restul perioadelor, această acţiune poate fi efectuată cu respectarea următoarelor prevederi generale: condiţii meteorologice fără vânt, parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum zece hectare, prin fâşii arate, izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţii, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate, desfăşurarea arderii numai pe timp de zi, asigurarea până la finalizarea arderii a personalului de supraveghere, şi stingere a eventualelor incendii, asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de cinci hectare a substanţelor şi mijloacelor necesare, asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de cinci hectare, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire”, se arată într-un comunicat de presă remis, ieri, de Primăria Zalău.

Potrivit sursei citate, pe terenurile în pantă, arderea miriştii se face pornind din partea de sus a pantei. De asemenea, reguli de desfăşurare a acţiunii trebuie respectate şi în cazul arderii vegetaţiei uscate sau a resturilor vegetale: condiţii meteorologice fără vânt, desfăşurarea arderii numai pe timp de zi, asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii, stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii. Nu în ultimul rând, acoperirea cu pământ a focarelor este interzisă.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »