Arde Salajul!

Magazin Salajean 29 martie 2010 0

Arde Salajul!

Peste 50 de hectare de pasune au fost incendiate, anul acesta, in Salaj, majoritatea din cauza iresponsabilitatii satenilor in arderea vegetatiei uscate, pentru curatarea terenurilor agricole. Legal, persoanele care vor sa scape prin aceasta metoda de vegetatia uscata trebuie sa instiinteze, inainte de incendiere, autoritatile locale. Insa, cum omului de la sat cu greu ii schimbi obiceiurile lui stravechi, numarul incendiilor la vegetatia uscata continua sa creasca de la o saptamana la alta in judetul nostru.

De la inceputul anului si pana in prezent, in judet s-au inregistrat 14 incendii la vegetatia uscata la care au fost nevoiti sa intervina pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Porolissum al judetului Salaj pentru a limita propagarea incendiilor la asezamintele omenesti ori la paduri. Numai in decursul saptamanii trecute, pompierii au fost solicitati sa stinga sapte incendii de vegetatie uscata. Mr. Sorin Muresan, de la Inspectiei de Prevenire ISU Salaj, ne-a spus, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, ca majoritatea incediilor au izbucnit in urma incendierii intentionate a vegetatiei uscate, dar si ca urmare aruncarii la intamplare a resturilor de tigari nestinse ori prin folosirea responsabila a focului deschis.

Pentru prevenirea si stingerea unor astfel de incendii, care pot duce la pagube insemnate, trebuie respectate cateva conditii minime. Si anume, primarii unitatilor administrative-teritoriale au obligatia sa aduca la cunostinta cetatenilor ce trebuie sa faca inainte si atunci cand ard miristiile, vegetatia uscata si resturile vegetale. Totodata, acestia au obligatia de a anunta de indata, prin orice mijloc, inspectoratul despre izbucnirea si stingerea, cu forte si prin mijloace proprii a oricarui incendiu pe raza unitatii pe care o administreaza.

Si persoanele care vor sa faca astfel de lucrari de igienizare a terenurilor trebuie sa obtina, inainte de incendiere, un permis de lucru cu focul eliberat de seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta. Exceptie de la aceasta regula face arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in curtile gospodariilor si gradini, a declarat Sorin Muresan.

Pe parcursul anul trecut, pe raza judetului Salaj s-au produs nu mai putin de 84 de incendii la vegetatia uscata. La 54 de incendii au intervenit fortele profesioniste din cadrul ISU Salaj, 27 au fost limitate si stinse in cooperare cu Comitetele Locale pentru Situatii de Urgenta, iar la cinci au intervenit Serviciile Voluntare pentru Situatii de Urgenta. Potrivit reprezentantilor ISU, in majoritatea incendiilor de acest fel ard in jur de 2-4 hectare de vegetatie uscata.

Cinci incendii intr-o zi

Saptamana trecuta, joi, pompierii din cadrul ISU Salaj au fost solicitati sa intervina la nu mai putin de cinci incendii de vegetatie uscata, in care nu s-au respectat masurile de prevenire de lucru cu focul. Prima alarma s-a dat la ora 13:58, la Detasamentul de Pompieri Zalau, pentru stingerea unui incendiu la vegetatie uscata de pe un teren viran din localitatea Aghires, comuna Meseseni. Pana la interventia pompierilor au ars circa cinci hectare. La ora 17:55, pompierii zalauani a intervenit din nou pentru a stinge un incediu de vegetatie uscata de pe un teren de pe Strada Fabricii, arzand circa un hectar de vegetatie.

Sectia de pompieri Simleu Silvaniei a intervenit, la ora 16:40, pentru a stinge un incendiu de vegetatie uscata de pe un teren din localitatea Simleu, in acest caz, flacarile mistuind patru hectare de vegetatie. La ora 20:20, Sectia de pompieri Simleu a intervenit in localitatea Giurtelec, unde au ars trei hectare de vegetatie uscata. Si Garda de interventie Nr.2 Nusfalau a intervenit la ora 19:07 pentru a stinge un incendiu de vegetatie uscata in localitatea Nusfalau, unde focul a mistuit circa cinci hectare. Din pacate, in niciun caz, pompierii nu au putut identifica persoana care a produs incendierea.

Un singur satean amendat

Desi incendierea terenurilor pentru arderea vegetatiei uscate, fara obtinerea permisului de lucru cu focul, se pedepseste cu amenzi destul de piperate, satenii continua sa se joace cu focul pe miristini. Este foarte greu sa depistam persoanele care incendiaza terenurile, deoarece acestea parasesc imediat acel loc dupa ce au aprins focul, a precizat Muresan. Astfel se face ca, anul acesta, nu a fost aplicata decat o singura sanctiune in valoare de 1.000 de lei. In acest caz, barbatul care a incendiat terenul a fost gasit chiar la locul incendiului, incercand sa potoleasca flacarile.

Conform legislatiei in vigoare, arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile, fara obtinerea permisului de lucru cu focul si fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, precum si amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis in conditii si la distante ce favorizeaza propagarea focului la contructii, depozite, culturi agricole, paduri si plantatii se sanctioneaza contraventional cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei.

Prezent la conferinta de presa de vineri, directorul coordonator adjunct al Garzii de Mediu Salaj, Ioan Porumb, ne-a spus ca sanctiunile aplicate de comisarii din cadrul institutiei, pentru incendierea necontrolata a terenurilor, sunt cu mult mai mari decat cele aplicate de cadrele ISU Salaj. Persoanele identificate ca incendiatorii unui teren ori pasune sunt sanctionate cu amenzi cuprinse intre 3.000-6.000 de lei, pentru persoane fizice, in timp ce pentru persoanele juridice amenzile cresc intre 25.000 si 50.000 de lei. Chiar in aceasta perioada au loc actiuni de control in intreg judetul, a afirmat Ioan Porumb.

Si neanuntarea incendiilor se pedepseste cu amenzi

Potrivit legii in vigoare, in caz de incendiu, orice persoana trebuie sa acorde ajutor, cand si cat este rational posibil, semenilor aflati in pericol sau in dificultate, din proprie initiativa ori la solicitarea victimei, a reprezentantilor autoritatilor administratiei publice, precum si a personalului serviciilor de urgenta.

De asemenea trebuie stiut, dar si respectat de catre cetateni, faptul ca, in cazul incendiilor produse la paduri, plantatii, culturi agricole, miristi, pasuni si fanete, persoanele aflate in apropiere au obligatia sa intervina imediat cu mijloacele de care dispun, pentru limitarea si stingerea acestora. Inactiunea persoanelor fizice si juridice aflate in apropierea incendiilor produse la paduri, plantatii, culturi agricole, miristi, pasuni si fanete si care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea si stingerea acestora se sanctioneaza cu amenda intre 1.000 si 2.500 de lei, a mai adaugat Mr. Sorin Muresan.

Totodata, reprezentantii Inspectiei de Prevenire din cadrul ISU Salaj au precizat ca scopul actiunilor de prevenirea incendiilor nu este amendarea cetatenilor, insa la depistarea persoanelor ce lasa focul nesupravegheat, acestia nu vor fi crutati de amenda legala.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »