Arabii cresc preţul mielului de Paşte în Sălaj

Magazin Salajean 29 martie 2011 0

Arabii cresc preţul mielului de Paşte în Sălaj

A mai rămas doar o lună până la Sărbătorile Pascale, iar reprezentanţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor Sălaj au contactat deja primăriile în vederea pregătirii punctelor de sacrificare a tradiţionalilor miei. Despre cât va costa carnea de miel, însă, se fac deocamdată doar aprecieri şi estimări, concluzia fiind că preţurile vor fi stabilite de cererea de pe piaţă. Şi cum în Sălaj au apărut deja firme arabe interesate să cumpere miei autohtoni, sălăjenii ar putea fi puşi în situaţia de a scoate bani frumoşi din buzunar pentru meniul Pascal.

Tradiţia cere ca bucatele din perioada Sfintelor Paşte să aibă la bază carnea de miel, simbol al sacrificiului divin. În acest an, sacrificiul ar putea fi necesar chiar şi la buzunarul gospodarilor, care vor trebui să facă faţă unor preţuri stabilite direct de cerere şi ofertă. Situaţiile fericite din anii trecuţi, când kilogramul de carne se mai ieftinea, dacă înghesuiala nu era prea mare prin pieţe şi în faţa galantarelor, nu sunt excluse de directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Sălaj, deşi acesta s-a arătat reţinut în a spune preţuri estimative. „Cred că totul va fi stabilit de cererea de pe piaţă.

Dacă vom avea o cerere mare, carnea se va scumpi, iar dacă pe piaţă se va înregistra cerere scăzută pentru carnea de miel, preţurile vor fi mici. Totuşi, deocamdată, nu am auzit cifre în acest sens. Aşteptăm să vedem ce va fi. Noi am luat legătura cu primăriile din judeţ, pentru a pregăti punctele de sacrificare. Este important ca acestea să fie racordate la reţeaua de apă, să aibă asigurate condiţiile de asomare şi să poată fi evacuate corespunzător deşeurile periculoase”, a declarat directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin.

Până la 3.000 de miei sacrificaţi

Acesta a spus că, în mediul urban, vor fi asigurate temporar, mai multe puncte de sacrificare a mieilor, după modelul anilor trecuţi. „Am luat legătura în acest sens cu Abatorul Ovicarn de la Hereclean, cu SC Cerespan – la Jibou, cu SC Siciliana SA – la Şimleu Silvaniei, iar în Zalău, carnea de miel va putea fi achiziţionată din Piaţa Agroalimentară din cartierul Dumbrava. Totodată, în pieţele din Zalău şi Jibou, câte o maşină va aduce spre vânzare carcase de miel de la abatorul din Hereclean”, a declarat Mircea Martin.

Potrivit sursei citate, la nivel de judeţ vor fi sacrificate aproximativ 2.500-3.000 de exemplare, dar cea mai mare mare parte a cărnii va fi exportată către ţări arabe. „Nu va rămâne în judeţ, ci va pleca la export”, a declarat Martin.

Exportul – miza anului

Tot pe export mizează şi Cornel Mureşan, crescător de oi din Sălaj, care susţine că în 2011 preţurile mici nu vor putea fi practicate de crescătorii de ovine din cauza cheltuielilor mari înregistrate în ultimele luni. „Am făcut nişte calcule şi nu cred că vom putea vinde carnea de miel la mai puţin de 25 de lei/kilogram. Nu a fost o iarnă deosebit de grea, cu temperaturi care să ne facă probleme, dar am cheltuit bani mulţi pe furaje, pe combustil. Am fost nevoiţi să achiziţionăm porumb la preţ mai mare, ne-a costat mai mult şi mâna de lucru. Nu este uşor să scoţi mereu bani din buzunar, pentru una, pentru alta.

În plus, când creşti animale, trebuie să te ocupi de asta zi de zi şi să te implici direct, ca să nu te trezeşti cu afacere dusă pe apa sâmbetei. De aceea, cei care fac export sunt mai avantajaţi decât restul, că ştiu că măcar acolo tot vând”, a spus Cornel Mureşan. Potrivit lui Mureşan, afacerea cu mioare este profitabilă pe termen lung dacă sunt obţinute contracte cu firme din ţările arabe, unde consumul de carne de miel este preponderent. „Ei sunt cei care pot ridica preţurile. Vin, stabilesc comanda, totul decurge în bune condiţii şi nu mai trebuie să ne facem griji că rămânem cu miei nevânduţi de Paşte. Aşa că vom scoate puţin la vânzare pe piaţa autohtonă, ne axăm pe export” a declarat crescătorul.

Pentru a fi acceptaţi la export, mieii trebuie, în general, să îndeplinească anumite condiţii: să fie din rasa Merinos sau miei de carne şi să cântărească în viu peste 45 de kilograme, astfel încât carcasa să rămână undeva în jurul a 23 de kilograme.

Mureşan a spus că şi colegii lui vor fi obligaţi să practice preţuri mai mari ca anul trebuit pentru a-şi acoperi cheltuielile. „Şi din acest an se va adăuga şi preţul crotaliilor, obligatorii conform legislaţiei în vigoare, dar care trebuie achitate tot de noi. Nu mai sunt subvenţionate de stat, ceea ce înseamnă cheltuieli în plus pentru afacerile noastre”, a declarat Cornel Mureşan.

Într-adevăr, începând cu 1 ianuarie, deţinătorii animalelor, atât din exploataţiile comerciale, cât şi din cele nonprofesionale, trebuie să suporte costul crotaliilor care se aplică animalelor proprii, costuri care- se pare – se vor vedea automat în preţul mielului Pascal.

„Mai mult de 23 de lei/kilogram ar fi exagerat”

De cealaltă parte, preşedintele Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn Hereclean, Ionel Dărăban, este de părere că preţul kilogramului de carne de miel ar trebui să se menţină în limita celui din anii trecuţi – adică de 22-23 de lei, altfel ar fi exagerat. „Făcând comparaţie cu anul trecut şi cu diferenţa de perioadă de două, trei săptămâni, cred că preţul cărnii de miel ar trebui să fie puţin mai scăzut. Cel puţin, aşa se spune, la primele sacrificări facute, preţul kilogramului de miel viu a fost de 9 – 9,5 lei/kilogram, faţă de 10 – 12 lei/kilogram anul trecut, chiar de Paşte”, a declarat preşedintele Cooperativei Agricole Transilvania Ovicarn Hereclean. În privinţa preţului carcasei de miel, Ionel Dărăban a spus că acesta va fi de aproximativ 22-23 de lei. „Mi s-ar părea exagerat să fie mai scump. Sigur, ar putea fi cereri din ţările arabe, ei fiind mari consumatori de carne de miel, dar în rest, nu cred că preţul ar trebui majorat de către crescători, întrucât nu au fost costuri mai mari ca anii trecuţi şi nici o iarnă mai grea decât cele anterioare. Pur şi simplu, dacă va fi cerere pe piaţă, va creşte şi preţul, iar dacă va fi cerere scăzută, vom avea preţuri mici”, a declarat Ionel Dărăban.

Bună-i brânza, bun e caşul

Directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Sălaj, Ioan Bujiţă, ne-a declarat că în judeţ, cel mai probabil mieii vor fi comercializaţi de fermierii mici, care au în bătătură circa 15 – 20 de miei. „O parte vor dori să vândă pentru a-şi recupera investiţia de peste an, iar alţii pentru a putea colecta laptele şi a-l valorifica”, a spus directorul DADR.

Potrivit acestuia, brânzeturile sunt căutate în această perioadă şi crescătorii de animale preferă să vândă în martie caş la preţ de 20 de lei/kilogram, decât să aştepte până în aprilie, când vor reuşi să îşi vândă marfa abia la 10-15 lei/kilogram.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »