Aproximativ 150 de incendii au ars terenurile judetului

Magazin Salajean 31 octombrie 2011 0

Aproximativ 150 de incendii au ars terenurile judetului

Numarul incendiilor pentru curatirea terenurilor de vegetatia uscata continua sa creasca de la o zi la alta. In ultima saptamana, pompierii militari au fost solicitati zilnic pentru stingerea a cel putin un incendiu izbucnit pe terenurile agricole sau miristi. Aproximativ 150 de astfel de incendii s-au inregistrat, de la inceputul acestui an si pana in prezent, in judetul Salaj, mistuind sute de hectare de teren.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Porolissum (ISU) al judetului Salaj, Lucian Jacodi, a declarat ca aceste arderi necontrolate ar putea avea urmari grave, atat in ceea ce priveste bunurile materiale, cat si pierderi de vieti omenesti. Lasate nesupravegheate, incendiile de vegetatie uscata se pot extinde pana la asezaminte omenesti, anume cabane si case de vacanta, culturi, garduri, stupi de albine, stalpi etc.

Conform legislatiei in vigoare, persoanele care doresc sa curete terenurile prin incendiere trebuie sa solicite un aviz de la primarie si sa instiinteze autoritatile cand va realiza acest lucru. Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si altor materiale combustibile se face numai in locuri special amenajate ori pe terenuri pregatite, cu luarea masurilor ce se impun pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati. Nu se vor lasa nesupravegheate focurile deschise, aprinse pentru distrugerea resturilor menajere sau a vegetatiei uscate din gospodarii sau curti. Se renunta la aceasta operatiune cand conditiile meteo sunt nefavorabile: vant puternic, temperaturi atmosferice ridicate. La incendiere trebuie respectate distantele minime de siguranta la care se poate face focul, respectiv: 50 de metri fata de materialele combustibile sau cladiri; 100 de metri fata de depozite de furaje; 200 de metri fata de liziera padurii. La apropierea noptii sau la terminarea arderii este obligatorie stingerea totala a focarului. Este interzis a se instala cuptoare, masini de gatit sau bucatarii de vara improvizate in apropierea grajdurilor, surilor, locurilor de depozitare a furajelor si a altor materiale combustibile. Nu vor fi aruncate la intamplare tigarile si chibriturile nestinse. Depozitarea cenusii rezultata din ardere se va face in locuri speciale, dupa ce, in prealabil, aceasta a fost stinsa cu apa. Se vor lua masuri pentru preintampinarea jocului copiilor cu focul prin atentionarea si supravegherea permanenta, pentru a nu provoca incendii. Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis in zonele de agrement si in gospodariile populatiei se va face numai in locuri amenajate, in conditii si la distante care sa nu permita propagarea focului la constructii, depozite, paduri, plantatii sau la alte vecinatati. Administratia locala trebuie sa stabileasca o zi pe saptamana cand este permis a se utiliza focul deschis pentru igienizarea gospodariilor cetatenesti, cu luarea tuturor masurilor de protectie la foc.

Insa unii oamenii nu tin cont de aceste urmari, cu atat mai putin de sanctiunile ce se aplica pentru nerespectarea conditiilor stabilite prin lege la curatirea terenurilor, cuprinse intre 1.000 si 2.500 de lei. Prea putine persoane sunt depistate ca sunt sursa unor arderi necontrolate, odata ce aprind resturile vegetale facandu-se nevazute.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »