Aproape toate localitatile salajene beneficiaza de servicii de salubrizare

Magazin Salajean 4 octombrie 2011 0

Aproape toate localitatile salajene beneficiaza de servicii de salubrizare

Numarul serviciilor de salubrizare si situatia depozitelor de deseuri menajere s-a schimbat semnificativ in ultimii ani. In anul 2002, doar 7 la suta din localitatile salajene detineau servicii de salubrizare autorizate, diferenta, 93 la suta, nu erau deservite de firme de salubrizare. In schimb, in 2011, 15 la suta din localitatile salajene inca nu sunt deservite de societati de salubrizare, in timp ce 85 la suta beneficiaza de servicii de salubrizare autorizate.

Potrivit informatiilor funizate de Aurica Grec, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, in anul 2002, deseurile menajere din mediul urban erau colectate neselectiv si transportate la patru depozite de deseuri neautorizate. In acelasi an, deseurile menajere din mediul rural erau colectate, de asemenea, neselectiv, si transportate individual de catre cetateni si depozitate pe amplasamente neamenajate. Tot la acea data, cu exceptia a patru localitati, Crasna, Sarmasag, Ileanda si Nusfalau, asezarile rurale salajene nu aveau servicii organizate de salubrizare.

In prezent, in mediul urban sunt autorizate patru depozite de deseuri menajere. La Simleu Silvaniei, depozitarea a fost sistata in 16 iulie 2009 si in prezent sunt in curs de derulare lucrarile de inchidere a rampei de gunoi. La Cehu Silvaniei termenul de sistare a activitatii este programat pentru anul 2016. La Jibou, termenul de sistare este planificat pentru anul 2017, la fel si pentru Zalau. In mediul rural, 136 de depozite de deseuri au fost inchise si ecologizate la data de 16 iulie 2007, conform angajamentelor tratatului de aderare.

In prezent, in Salaj exista cinci depozite de deseuri industriale din care, trei depozite de deseuri periculoase au fost inchise si ecologizate in termen (la SC Rominserv Valves SRL, SC Silcotub SA, SC Michelin SA) si doua depozite de deseuri, unul nepericulos (de la Uzina Electrica) si unul periculos ( de la SC Silcotub SA) sunt in operare si functioneaza pe baza autorizatiei integrate de mediu.

Cat priveste serviciile de salubrizare, Aurica Grec a aratat ca pentru 52 de localitati salajene au fost eliberate autorizatii de mediu incluzand si colectarea selectiva, iar pentru alte patru localitati au fost depuse solicitari in vederea obtinerii autorizatiei de mediu.

Intre principalele proiecte implementate de autoritatile salajene pentru gestionarea deseurilor, Aurica Grec a amintit: Dezvoltarea colectarii selective a deseurilor in Microregiunea Valea Crasnei, Dezvoltarea colectarii selective a deseurilor in Microregiunea Valea Barcaului, Colectarea selectiva si valorificarea PET-urilor in localitatea Carastelec, Sistem de colectare selectiva, transport, neutralizare si valorificare deseuri-Chiesd, Statie de compostare deseuri Crasna, precum si Managementul integral al deseurilor in judetul Salaj. Acesta din urma este in curs de implementare si se deruleaza in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu, avand valoarea de 100.160 lei.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »