Aproape 90 de ovine bolnave de bruceloza

Magazin Salajean 12 septembrie 2007 0

Aproape 90 de ovine bolnave de bruceloza

Directorul executiv al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Mircea Martin, a declarat in cadrul conferintei de presa de ieri ca, la nivelul judetului Salaj, aproape 90 de ovine au fost diagnosticate pozitiv cu bruceloza.

In aceasta perioada, se efectueaza examene serologice la berbeci, fiind si perioada in care animalele sunt duse la monta. Ne confruntam, la fel ca si in anii trecuti cu o problema destul de serioasa, agravata de neglijenta proprietarilor de ovine, care refuza sa respecte anumite reguli, a specificat directorul Martin.

Potrivit sefului DSVSA, nu toate animalele diagnosticate cu bruceloza au fost eliminate din efective, o parte dintre ele fiind chiar comercializate sau oferite la schimb de catre proprietarii acestora.

Ceea ce constituie un semnal de alarma este aria foarte mare de raspandire a bolii, existand chiar si cate doua sau trei exemplare de ovine bolnave in fiecare localitate salajeana. Avand in vedere ca boala provoaca avoturi spontane si, implicit, pierderi economice, proprietarii care nu vor respecta masurile impuse de medicii veterinari risca sa fie sanctionati contraventional.

In perioada urmatoare vor fi mobilizate echipe din cadrul institutiei, care se vor deplasa in zonele cu pricina, unde se va aplica programul de masuri conform legislatiei in vigoare.

Neglijenta proprietarilor de bovine provoaca probleme

O alta problema semnalata de directorul Mircea Martin face referire la identificarea animalelor si plata subventiilor acordate de stat pentru animale.

Potrivit sursei citate, exista cazuri in care proprietarii de animale, care au omis sa notifice medicul veterinar despre miscarea efectivelor de animale (vanzare, cumparare), regasindu-se astfel in situatia imposibila de a efectua aceste miscari retroactiv si pierzand subventiile acordate de stat.

Animalele figureaza ca iesite din exploatatie, iar proprietarii nu au mai notificat medicul veterinar cum ca au fost vandute cu documente corespunzatoare si astfel risca sa piarda subventiile acordate de stat, a mentionat Mircea Martin.

Doua unitati de panificatie din Salaj au fost suspendate

La doua unitati de panificatie din judetul Salaj le-a fost suspendata activitatea, in urma controalelor efectuate de catre inspectorii sanitari-veterinari din Salaj.

Starea de igiena precara, spatii de depozitare necorespunzatoare, lipsa procedurilor bazate pe principiile HACCP, lipsa documentelor de calitate, au fost cateva dintre deficientele constatate, in urma controalelor efectuate de inspectorii Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSV) Salaj, in perioada 3 august – 3 septembrie 2007.

Directorul executiv al DSVSA Salaj, Mircea Martin, a spus ca, in perioada 3 august – 3 septembrie, s-au efectuat o serie de controale, pentru verificarea unitatilor de morarit si panificatie (43), de pe raza judetului.

Alaturi de inspectorii DSVSA, la actiunile de control au mai luat parte cei de la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj si inspectorii din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP).

Cele doua unitati luate aspru in vizor de inspectori au fost SC Panelli din comuna Camar si SC Vladi SRL din localitatea Cristolt.

Inspectorii institutiei noastre au constatat in cadrul actiunilor de control ca aceste unitati nu indeplinesc conditiile optime de functionare. Astfel ca, acestia au decis suspendarea temporara activitatii unitatilor pana in momentul reglementarii situatiei, a spus directorul Martin.

Totodata, au mai fost aplicate patru avertismente si cinci sanctiuni contraventionale, in valoare de 5.000 de lei.

Alte controale au fost efectuate cu ocazia evenimentului Satul Salajean, dar de aceasta data inspectorii nu au constatat abateri de la legislatia in vigoare. S-a delegat o echipa din cadrul institutiei, care a verificat locul de origine a marfurilor expuse, in fiecare localitate participanta la eveniment, pentru a vedea provenienta produselor, a adaugat directorul DSVSA.

A treia serie de inspectii s-a desfasurat, timp de o luna, pe litoral, mai exact in statiunea Mamaia. Printre inspectorii care au luat parte la verificari s-a numarat si unul din cadrul DSVSA Salaj, caruia i-au fost repartizate 32 de unitati de alimentatie publica.

Au fost confiscate 14 kilograme de alimente care aveau termenul de valabilitate expirat, au fost aplicate sase amenzi in valoare de 6.000 de lei si trei avertismente.

Important de precizat este faptul ca, pe perioada desfasurarii controalelor, nu au fost depistate probleme deosebite in ceea ce priveste toxinfectia alimentara, a afirmat directorul Mircea Martin.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »