Aproape 800 de cai au fost diagnosticati cu SIDA

Magazin Salajean 29 octombrie 2007 0

Aproape 800 de cai au fost diagnosticati cu SIDA

* Aproape 800 de cai din judetul Salaj au fost diagnosticati cu anemie infectioasa (SIDA), boala care nu se poate eradica decat prin sacrificarea animalului bolnav

Directorul adjunct al Directiei Sanitare-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj, Razvan Chioran, a declarat recent, in cadrul unei conferinte de presa, ca la sfasitul celui de-al treilea trimestru al acestui an, se inregistrau 692 de cazuri de anemie infectioasa la cabalinele din gospodariile salajenilor.

Din pacate, aceasta afectiune se raspandeste cu rapiditate in judetul Salaj. La sfarsitul celui de-al treilea trimestru erau diagnosticate deja 692 de cabaline infestate cu anemie infectioasa. Alti 68 de cai au fost depistati ca fiind pozitivi la sfarsitul celui de-al treilea trimestru, a spus directorul Chioran.

O alta boala care da de cap medicilor veterinari din Europa este blue tongue – boala limbii albastre. Referindu-se la aceasta boala, directorul Chioran a spus ca este o boala virala letala pentru efectivele de animale precum ovinele, caprinele si bovinele.

Virusul bolii limbii albastre continua sa se raspandeasca in nordul Europei, fiind detectat la oile de pe insula daneza Lolland, au anuntat autoritatile locale, citate duminica de Associated Press.

Potrivit presei centrale, Administratia Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din Danemarca a precizat ca 250 de animale de la ferma Sakskoebing din Lolland au fost testate medical, dupa ce una dintre oi a contractat boala.

Virusul bolii limbii albastre este purtat de anumite specii de muste, candva comune doar zonelor din apropierea Marii Mediterane. Si totusi, incepand cu luna august a anului 2006, aceasta boala a fost semnalata in tari precum Belgia, Franta, Germania, Luxemburg si Olanda. Luna trecuta, ea a fost pentru prima data detectata in Marea Britanie.

Boala se manifesta la animale prin febra ridicata, umflarea capului si a limbii, care, in unele cazuri, poate deveni albastra. Cunoscuta si sub numele de febra catarala, boala limbii albastre nu prezinta nici un pericol pentru om.

Pentru a preveni o posibila raspandire a bolii in Salaj, s-au stabilit doua tipuri de supravegheri, respectiv de vara si iarna. 11 localitati salajene vor fi supravegheate, printre care: Archid, Napradea, Dolheni, Driliu, Simisna, Zimbor, Badacin, Almasu si Lozna.

Un alt subiect abordat in conferinta de presa de azi a facut referire la calitatea laptelui materie prima. Referitor la acest subiect, directorul Chioran a spus ca, in urma controalelor, trei unitati de procesare a laptelui au fost incadrate in categoria C. Cauza care a dus la aceasta decizie a fost nerespectarea programului de restructurare si conformare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »