Aproape 600 de şomeri sălăjeni au primit bani pentru că s-au angajat

Din comoditate ori din necunoaştere legislaţiei, şomerii sălăjeni nu se înghesuie să ceară subvenţiile introduse în ultimul an de către Ministerul Muncii, cu scopul de a stimula ocuparea forţei de muncă. Statisticile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj arată că la finele lunii august, doar 571 de şomeri au primit de bani de la stat pentru că s-au angajat.
Potrivit reprezentanţilor , doar patru sălăjeni au solicitat, până la finele lunii august, prima de relocare prevăzură de Ordonanţa 60/2016. Cunoscută sub denumirea de „Prima chirie”, această subvenţie este acordată şomerilor înregistraţi în baza de date a Agenţiei care se mută la o distanţă mai mare de 50 de kilometri, pentru a se angaja. În acest sens, ei pot primi pe o perioadă de cel mult 36 de luni, 85 la sută din valoarea chiriei, dar nu mai mult de 900 de lei lunar.

Nici prima de instalare nu pare să fi avut „priză” la sălăjeni. Legislaţia în vigoare prevede că şomerii care decid să îşi schimbe domiciliul la o distanţă mai mare de 50 kilometri, pentru a deveni angajaţi, au dreptul la o primă de instalare de 12.500 de lei. O altă condiţie este ca solicitanţii subvenţiei să provină din localităţile prevăzute în Planul Naţional de Mobilitate, adică din lista unităților administrativ-teritoriale din mediul rural cu grad de marginalizare peste medie și grad de marginalizare severă, a unităților administrativ-teritoriale cu grad redus de dezvoltare conform valorilor indicelui dezvoltării umane locale și a unităților administrativ-teritoriale în care ponderea șomerilor înregistrați sau a persoanelor beneficiare de venit minim garantat și alocație pentru susținerea familiei în populația după domiciliu, 18-62 de ani, este de peste 10 la sută. Vorbim despre Agrij, Bobota, Buciumi, Carastelec, Chieşd, Cizer, Dragu, Fildu de Jos, Gîrbou, Ileanda, Mirşid, Năpradea, Plopiş, Sîg, Şamşud, Sînmihaiu Almaşului, Treznea, Valcău de Jos şi Zalha.

Doar 46 de absolvenţi au intrat în câmpul muncii

Doar doi sălăjeni sunt beneficiari ai acestei măsuri, ei primind deja prima tranşă de 6.500 de lei, diferenţa urmând să le fie achitată, conform prevederilor legale, după 12 luni de la angajare, în situaţia în care îşi menţin raportul de muncă. Oficialii AJOFM Sălaj susţin că un beneficiar este din comuna Ileanda şi s-a încadrat în Baia Mare, iar cealaltă, din Năpradea şi s-a angajat în Oradea.

În schimb, prima de încadrare a fost mai căutată, în condiţiile în care 20 de sălăjeni o încasează. Această facilitate se acordă lunar, pe o perioadă de 12 luni, şomerilor înregistrați care se angajează într-o localitate situată la o distanță mai mare de 15 km de cea în care își au domiciliul stabil sau reședința. Cuantumul primei de încadrare se calculează în funcție de numărul de kilometri (0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi) proporțional cu numărul de zile în care își desfășoară efectiv activitatea la angajator. Conform datelor AJOFM Sălaj, 20 de persoane beneficiază de această primă, suma medie pe care au primit-o în luna iulie 2017 fiind de 636 de lei/persoană.

Şi prima de încadrarea se acordă numai persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa ori îşi stabilesc noul domiciliu sau noua reşedinţă în zonele prevăzute în Planul naţional de mobilitate.
În ceea ce priveşte prima de activare, adică bonusul de 500 de lei neimpozabili oferit oricărui şomer neidemnizat care nu beneficiază de indemnizație de șomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru minim trei luni, aceasta a ajuns în 2017 în conturile a 499 de sălăjeni.
Tot cu 500 de lei s-au ales şi cei 46 de absolvenţi de liceu ori facultate, înregistraţi ca şomeri, care şi-au găsit un loc de muncă.

Leave a Comment