Aproape 2.600 de sălăjeni au donat sânge în 2011

Magazin Salajean 15 iunie 2011 0

Aproape 2.600 de sălăjeni au donat sânge în 2011

Aproape 2.600 de sălăjeni au donat sânge, de la începutul anului şi până în prezent, numărul lor fiind mult mai mare decât cel înregistrat de Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj în perioada similară a anului trecut. De altfel, unitatea a avut stocurile pline, astfel că în ultimii trei ani, nu a cerut niciodată.

Anul în curs se anunţă foarte bun pentru Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj în ceea ce priveşte numărul de donatori, statisticile ultimilor ani dovedind că treptat, sălăjenii încep să conştientizeze importanţa actului donării şi faptul că, printr-un gest simplu, pot contribui la salvarea de vieţi. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină Sălaj, Angela Badea, ne-a declarat că 2011 pare a fi mult mai bun decât anul precedent, când a fost înregistrat un număr total de 5.200 de persoane care au donat sânge. “În primele cinci luni ale acestui an am înregistrat 2.764 de potenţiali donatori, din care aproape 2.600 au fost donatori eligibili, care au donat sânge. Numărul lor este cu circa 500 mai mare decât numărul donatorilor înregistraţi în perioada similară din 2010. Ca urmare, stăm foarte bine în ceea ce priveşte rezervele de plasmă şi unităţi sanguine”, a declarat Angela Badea.

Potrivit sursei citate, doar un sfert din cantitatea de sânge recoltată este necesară Spitalului Judeţean de Urgenţă Sălaj, astfel că, atunci când pacienţi sălăjeni sunt direcţionaţi spre unităţi medicale din alte judeţe, Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj le asigură şi unităţile de sânge necesare. „Acolo cererea de sânge este foarte mare. Le trimitem un transport săptămânal, dar ne cer şi unităţi cu anumite caracteristici atunci când nu le găsesc la ei şi au nevoie urgentă de ele”, a explicat Angela Badea.

Dat fiind numărul mare de donatori, unitatea nu a fost nevoită să ceară niciodată în ultimii cinci ani sânge sau plasmă din alte judeţe. „Au fost situaţii în care, anul trecut, am solicitat, totuşi, concentrat de trombocite, folosit în tratarea bolilor oncologice şi hematologice, dar acum îl producem şi la Zalău. Trebuie precizat că, având valabilitatea mică, de doar cinci zile de la momentul recoltării, concentratul de trombocite îl producem doar la cerere”, a declarat Angela Badea.

O unitate de sânge are 400 de mililitri şi o valabilitate de 35-42 de zile, în timp ce o unitate de plasmă cântăreşte 180-200 mililitri şi are o valabilitate de un an. Sângele recoltat la o donare se reface în doar o lună. Fiecare persoană poate dona sânge de patru-cinci ori pe an (femeile de patru ori, bărbaţii de cinci ori anual, n.r.), primind în schimb şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă şi o reducere de 50 la sută la abonamentul pe mijloacele locale de transport în comun.

Centrul de Transfuzie Sanguină Sălaj este finanţat de Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională, care acordă bani pentru plata cheltuielilor de personal şi a utilităţilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »