Aproape 100 de salajeni vor in Casa verde

Magazin Salajean 14 iulie 2010 0

Aproape 100 de salajeni vor in Casa verde

De la 1 iulie, cand s-a dat startul Programului Casa verde, si pana in prezent, 98 de salajeni si-au depus dosarele la Agentia pentru Protectia Mediului (APM), solicitand fonduri pentru instalarea de sisteme de incalzire care utilizeaza energie regenerabila. Dupa cum ne-au declarat reprezentantii institutiei, valoarea totala a cererilor de finantare se ridica la 588.000 de lei, ceea ce reprezinta aproape jumatate din suma ce i-a fost alocata Salajului. Solicitantii provin din intreg judetului, insa cei mai multi sunt din Zalau si Crasna. In ceea ce priveste destinatia fondurilor solicitate, peste 90 la suta din totalul dosarelor vizeaza instalarea de panouri solare, iar diferenta, centrale pe resturi lemnoase si peleti. Niciun salajean nu si-a manifestat interesul de a-si achizitiona cu ajutor de la stat pompe de caldura.

Prin programul amintit, salajenii care vor sa-si inlocuiasca sistemele traditionale de incalzire cu unele ecologice pot primi de la stat subventii de maxim 8.000 de lei, in a caror posesie vor ajunge doar dupa ce beneficiarul va finaliza lucrarea si va depune factura aferenta. Astfel, subventia pentru centralele cu peleti si rumegus este de pana la 6.000 de lei, la fel ca pentru panouri solare, in timp ce pentru pompele de caldura, sprijinul ajunge la cel mult 8.000 de lei.

Pentru anul in curs, programul Casa Verde dispune de fonduri totale in valoare de 110 milioane de lei, distribuite la nivelul fiecarui judet, in functie de numarul de locuitori. Salajul a primit aproape 1,3 milioane de lei. Finantarile se acorda dupa principiul primul venit, primul servit. Programul, ce se adreseaza exclusiv persoanelor fizice, are ca scop imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului, prin reducerea gradului de poluare cauzata de arderea lemnului si a combustibililor fosili utilizati pentru producerea energiei termice folosite pentru incalzire si obtinerea de apa calda menajera.

Pentru a putea aplica, solicitantul trebuie sa aiba domiciliul pe teritoriul Romaniei, sa fie proprietar ori coproprietar al imobilului pe/in care se implementeaza proiectul si sa nu aiba obligatii restante la bugetul de stat ori la cel local.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »