Aproape 100.000 de sălăjeni, obligaţi să-şi asigure casele

Magazin Salajean 16 iulie 2010 0

Aproape 100.000 de sălăjeni, obligaţi să-şi asigure casele

Aproximativ 100.000 de proprietari de locuinţe din judeţ sunt obligaţi, incepand de ieri, să-şi asigure proprietăţile. Pentru asta au la dispoziţie şase luni. La expirarea termenului, persoanele care nu au incheiat o poliţă in acest sens sunt pasibile de o amendă cuprinsă intre 100 şi 500 de lei, constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor făcandu-se de către primari şi de persoanele imputernicite.

Legea asigurărilor obligatorii pentru locuinţe se aplică incepand de ieri, companiile de profil avand pentru prima dată acces la o bază de clienţi uriaşă: opt milioane de romani. In această cursă s-au inscris 13 asiguratori, care fac parte din acţionariatul Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID): Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC, Certasig, City şi Platinum. Cele mai mari companii de asigurări din Romania, printre care se numără Allianz Ţiriac, Asirom sau BCR Asigurări, nu s-au implicat in campanie.

Proprietarul unui imobil construit din cărămidă nearsă sau din chirpici va plăti pentru poliţa de asigurare 10 euro, iar cel care deţine o locuinţă cu structură de rezistenţă de beton armat sau lemn va scoate din buzunar 20 de euro. Poliţa in cauză oferă protecţie in caz de inundaţii, alunecări de teren şi cutremure. Valoarea asigurată, adică suma de bani pe care asiguratul o va primi ca despăgubire este de 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Administraţiile locale plătesc in locul asistaţilor social

Vor fi exceptaţi de la plata acestei prime romanii care primesc ajutoare sociale de la autorităţi sau trăiesc in locuinţe sociale, banii urmand să fie asiguraţi din bugetul local. La nivelul Sălajului, există, in prezent, circa 3.600 de nevoiaşi, pentru care primăriile vor trebui să găsească resursele financiare necesare pentru a le asigura locuinţele. Vorbim, aşadar, despre o sumă ce poate ajunge la 72.000 de euro, respectiv 300.000 de lei. Din acest total, Primăriei Zalău ii revin in jur de 11.000 de lei, pentru cei 128 de beneficiari ai venitului minim garantat. Sume considerabile vor avea plătit comune precum Sag, Valcău de Jos, Nuşfalău, Bobota sau Dragu, unde numărul celor care incasează acest tip de ajutor social depăşeşte 100 de persoane.

Oficialii Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor estimează că in prezent doar 24 la sută din totalul celor 8,3 milioane de locuinţe sunt asigurate cu o poliţă facultativă. Cei care deţin o astfel de poliţă sunt obligaţi, prin lege, să işi procure la expirarea poliţei facultative şi una obligatorie. De asemenea, ei işi pot face şi asigurări facultative numai pentru sume asigurate care le depăşesc pe cele asigurate obligatoriu sau pentru riscuri care nu fac obiectul contractului de asigurare obligatorie.

Sălăjenii deţineau, la sfarşitul anului 2009, 99.109 locuinţe, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică Sălaj. Pe medii de rezidenţǎ, cea mai mare pondere, respectiv peste 64 la sută, o deţin locuinţele construite in mediul rural.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »