Aproape 1.000 de cai sunt bolnavi de SIDA

Magazin Salajean 16 mai 2007 0

Aproape 1.000 de cai sunt bolnavi de SIDA

Activitatea inspectorilor din cadrul Directiei Sanitar, Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Salaj in luna aprilie a fost una intensa. Mircea Martin, directorul institutiei a afirmat recent in cadrul unei conferinte de presa ca numai in luna aprilie au fost efectuate 1.278 de controale in teritoriu.

In urma raidului inspectorilor veterinari, acestia au confiscat 49 kilograme de preparate din carne si produse farmaceutice care erau expirate sau etichetate necorespunzator. Nici unei unitati verificate nu i s-a interzis activitatea, dar s-au emis patru ordonante de suspendare temporara la o carmangerie, un restaurant, o brutarie si un depozit farmaceutic.

De asemenea, au mai fost verificate 376 de gospodarii, urmarindu-se vanzarea si identificarea animalelor. Au fost aplicate patru sanctiuni contraventionale in valoare de 2.800 lei. Impreuna cu Autoritatea Rutiera Romana (ARR) si Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ), inspectorii din cadrul DSVSA au efectuat controale in trafic, cu privire la transportul animalelor si preparatelor din carne.

Nici unitatile care comercializeza produse de origine animala nu au scapat de controale, astfel ca, 242 astfel de societati au fost si ele verificate. In acest caz, amenzile au fost mult mai mari, respectiv de 44.000 lei, aplicate unui numar de 13 firme.

Ultimele unitati controlate au fost cele de alimentatie publica, 67 la numar, dintre care doar patru au platit o ameneda de 1.000 lei.

Cat priveste domeniul sigurantei alimentelor au fost cercetate 89 de unitati, printre care: depozite de alimente, supermarketuri, unitati de fabricare a vinului, brutarii s. a. m. d.. Un alt lucru imbucurator este faptul ca nimeni nu a fost amendat, fiind emis doar un avertisment pentru nerespectarea conditiilor de igiena.

In aceasta perioada se verifica starea de sanatate a albinelor si daca transportul acestora se realizeaza cu mijloace autorizate. Potrivit sefului DSVSA, in judetul Salaj sunt aproximativ 26.017 familii de albine.

Anemia infectioasa ecvina

Din totalul de exemplare de cai detinute de salajeni (12.600), 988 de capete sufera de anemie infectioasa (SIDA), Se fac in continuare demersuri impreuna cu Directia Agricola si Dezvoltarii Rurale (DADR) pentru asigurarea fondurilor necesare pentru scoaterea din efective a animalelor bolnave si pentru despagubirea proprietarilor.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »