Aproape 1.000 de angajatori salajeni jongleaza cu legea

Magazin Salajean 6 iunie 2007 0

Aproape 1.000 de angajatori salajeni jongleaza cu legea

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Salaj a organizat in cursul zilei de ieri o conferinta de presa in cadrul careia au fost abordate doua subiecte, respectiv transmiterea declaratiei fiscale lunare si depunerea registrului electronic de evidenta a salariatilor.

Inspectorul sef al ITM Salaj, Daniela Biris, a declarat ca, la nivelul judetului Salaj, din cei aproximativ 4.300 de angajatori activi, 3.500 au depus deja registrul de evidenta a salariatilor in format electronic.

Decat lege, mai bine tocmeala

La nivelul judetului Salaj, insa, s-a constatat faptul ca angajatorii nu se prea inghesuie sa depuna aceste registre. Desi termenul de depunere a acestora a fost amanat de doua ori, de la inceputul anului si pana acum angajatorii salajeni nu au respectat cele cerute de lege. Din totalul de 4.300 de angajatori, 400 au depus registrele on-line si 3.100 au preferat cozile de la ghiseele sediului ITM Salaj.

Nici autoritatile publice locale nu stau mai bine la aceasta categorie, avand in vedere ca din cele 61 de primarii, doar sase au dus la bun sfarsit aceasta procedura. Cat priveste institutiile bugetare, seful ITM Salaj a afirmat ca aproximativ 100 au transmis registrul electronic.

Amanari si iar amanari, dar tot degeaba…

Companiile au avut obligatia ca, incepand cu luna ianuarie, sa completeze, pe langa carnetele de munca, si registrul electronic de evidenta a salariatilor, si sa il transmita Inspectoratelor Teritoriale de Munca.

In conformitate cu HG 161/ 2006, obligativitatea angajatorilor de a intocmi aceste registre electronice ar fi trebuit sa intre in vigoare la 1 septembrie 2006. Termenul a fost amanat insa de Guvern, cu patru luni, prin HG 1.094/2006. Registrul se completeaza in format electronic, in ordinea angajarii, si cuprinde elementele de identificare a salariatilor, data angajarii, functia, ocupatia, tipul contractului individual de munca, s.a.m.d.. Acestea au ca scop reducerea formalitatilor administrative de evidenta a angajatilor si crearea unei baze de date, la nivelul Inspectiei Muncii, care va cuprinde toate contractele individuale de munca. Registrele pe hartie, se vor pastra si se vor arhiva la nivelul angajatorilor. De mentionat ca angajatorii vor mai trebui sa intocmeasca un dosar personal pentru fiecare dintre salariati, cu actele necesare angajarii, contractul individual de munca sau actele referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale. Registrul in format electronic va fi transmis de catre angajatori la ITM, in termen de 20 de zile de la data angajarii primului salariat sau in termen de cinci zile de la fiecare modificare operata, a adaugat inspectorul Biris.

Neregulile atrag sanctiuni

Dupa indelungi asteptari, din aceasta saptamana inspectorii muncii vor incepe sa aplice sanctiuni contraventionale cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei, cu posibilitatea de reducere a contraventiei la jumate daca este platita in 48 de ore. ITM Salaj va aplica sanctiunile contraventionale prevazute de HG 161/2006 pentru nedepunerea registrului initial cat sau a modificarilor intervenite in situatia salariatilor in termenele prevazute de lege, a conchis seful ITM Salaj.

Recomandari

Pentru a evita aglomeratia de la ghisee, conducerea ITM Salaj recomanda tuturor agentilor economici sa se adreseze institutiei pentru a obtine numele de utilizator si parola in vederea transmiterii on-line a registrului electronic. Totodata, aceasta este modalitatea prin care se poate transmite si declaratia fiscala lunara privind plata comisionului datorat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »