APM, implicat in proiecte vitale ale Salajului

Magazin Salajean 29 noiembrie 2007 0

APM, implicat in proiecte vitale ale Salajului

Directorul executiv al Agentiei pentru Proiectia Mediului (APM) Salaj, Aurica Grec, a prezentat ieri contributia APM la implementarea a doua proiecte vitale pentru Salaj: Managementul apei/apei uzate in sapte localitati din bazinul hidrografic Somes – Tisa si Managementul integrat al deseurilor in judetul Salaj, proiecte ce beneficiaza de asistenta tehnica ISPA si care au bugete estimative de 60 – 65 milioane de euro, respectiv 30 – 35 milioane de euro.

Managementul integrat al deseurilor

Aurica Grec a spus ca pentru accesarea si implementarea proiectelor mentionate trebuie felicitat Consiliul Judetean, felicitari pentru implicare primind si APM Salaj din partea secretarului de stat din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Silviu Stoica. Actiunile intreprinse de APM in cadrul proiectului Managementul integrat al deseurilor au vizat acordarea de consultanta privind necesitatea promovarii sistemului de management integrat al deseurilor si solicitarea asistentei tehnice ISPA pentru pregatirea proiectului, acordarea de asistenta tehnica Consiliului Judetean Salaj si Asociatiei pentru Dezvoltarea Infrastructurii Locale (ADIL) Salaj pentru elaborarea documentatiei in vederea promovarii proiectului, evalurarea primara a locatiilor propuse pentru construirea depozitului ecologic local, prin efectuarea de vizite in teren impreuna cu reprezentantii CJ si a altor institutii implicate, precum si furnizarea de date si informatii de specialitate echipei de consultanta pentru elaborarea proiectului. Rezultatele asteptate de la acest proiect: realizarea si echiparea unui depozit ecologic zonal, realizarea si echiparea a opt statii de transfer, inchiderea a patru depozite neconforme din Zalau, inchiderea si ecologizarea spatiilor de depozitare din mediul rural si asigurarea infrastructurii de transport si de colectare a deseurilor. Masura de asistenta tehnica ISPA este coordonata de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, unul dintre obiectivele masurii ISPA fiind realizarea de aplicatii de finantare din Fondurile Structurale si de Coeziune, pentru proiecte majore in infrastructura de apa si apa uzata si managementul deseurilor. Consortiul care asigura consultanta este format din firmele Kocks, Enviroplan, EPEM si Romair. Avand in vedere necesitatea atingerii tintelor si obiectivelor in domeniul managementului deseurilor consideram acest proiect esential pentru judetul Salaj, cu atat mai mult cu cat primul termen de inchidere a unui depozit de deseuri menajere este anul 2009 (depozitul din Simleu Silvaniei), respectiv inchiderea si ecologizarea spatiilor de depozitare din zonele rurale pana la 16 iulie 2009 si realizarea punctelor de colectare pentru aceste zone, prin recordarea la statiile de transfer, a declarat Aurica Grec.

Directorul APM Salaj a mentionat si doua proiecte microregionale, finantate prin Phare CES 2004 – Schema de investitii pentru proiecte mici de gestionare a deseurilor, proiecte aflate in curs de derulare: Dezvoltarea colectarii selective a deseurilor in microregiunea Valea Crasnei si Dezvoltarea colectarii selective a deseurilor in microregiunea Valea Barcaului. In curs de semnare se afla contractul de finantare, prin Phare CES 2005, pentru realizarea unei statii de compostare in microregiunea Valea Crasnei.

Managementul apei/apei uzate

Primul proiect depus la Comisia Europeana de catre Romania in sectorul apa/uzata a fost cel privind Managementul apei/apei uzate in sapte localitati din bazinul hidrografic Somes – Tisa, proiect prin care, in esenta, se doreste rezolvarea radicala si extensiva a problemelor de apa si canalizare ale Salajului. Stadiul proiectului: masterplan elaborat, finalizat si aprobat, inclusiv baza de date pentru costurile unitare; s-au finalizat studiile de fezabilitate aferente judetului Salaj, iar APM Salaj a emis acordurile de mediu.

Depozitul din Simleu se poate inchide

Aurica Grec a prezentat, tot ieri, si un caz privind situatia autorizarii depozitelor de deseuri din Salaj. Cum se stie deja, depozitul din Simleu Silvaniei este primul din judet care trebuie inchis, in conformitate cu reglementarile europene, in 2009. Directorul APM Salaj a subliniat ca Primaria Simleu Silvaniei a obtinut aproape toate actele necesare pentru inchiderea depozitului. La nivel de inchidere ecologica, pana in 2009, se afla depozitul de deseuri industriale din Criseni al SC Silvania Tyre Company, depozitul de deseuri industriale al Rominserv, tot din Criseni, tot pana in 2009, depozitul de deseuri industriale nepericuloase al Silcotub, tot din Criseni si tot pana in 2009, precum si depozitul de deseuri periculoase al Silcotub, tot din Criseni.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »