Apicultorii sălăjeni, nemulţumiţi de producţia anului trecut

Magazin Salajean 29 martie 2011 0

Apicultorii sălăjeni, nemulţumiţi de producţia anului trecut

Apicultorii sălăjeni se plâng de producţia scăzută înregistrată în 2010, an unanim apreciat ca slab în ce priveşte recolta de miere. Crescătorii de albine din Sălaj s-au reunit ieri la Casa Municipală de Cultură în cadrul Adunării Anuale a Crescătorilor de Albine unde s-a prezentat raportul cenzorilor şi darea de seamă a Asociaţiei Crescătorilor de Albine filiala Sălaj. La nivel de judeţ, această structură numără peste 310 membri, crescători de albine autorizaţi, care deţin peste 16.750 de familii de albine.

Producătorii sălăjeni au apreciat că anul trecut, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, au adunat foarte puţină miere. Cei 165 de crescători de albine din judeţ, care au solicitat autorizaţia de a merge în afara judeţului la pastorală (la Valea lui Mihai sau la munte), nu au avut niciun beneficiu de pe urma acestei activităţi. Mai mult, chiar, efectele dezastruoase în ce priveşte producţia apicolă a lui 2010 s-au oglindit şi în faptul că la depozitul asociaţiei nu s-a predat miere, niciunul dintre crescători neavând cantităţi suplimentare.

Deşi Sălajul se situa între primele judeţe din ţară la nivelul producţiei de polen, în ultimii doi ani s-a înregistrat o scădere drastică din acest punct de vedere. Producătorii de miere se plâng şi de faptul că rămân cu marfa nevândută din cauza scăderii cererii de pe piaţă. Acest lucru, a fost explicat de Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, prezent ieri la Zalău, prin invazia produselor apicole din China şi Turcia, ţări cu care greu se poate concura, în pofida faptului că România păstrează ridicată ştafeta calităţii produselor. Cea mai mare piaţă pentru România este Uniunea Europeană, care este totodată şi cel mai exigent cumpărător, în ce privesc standardele de calitate şi tratamentele cu antibiotice.

Spre a-i linişti pe sălăjeni, preşedintele ACA România a arătat că România se situează pe locul 7 în Europa din punctul de vedere al numărului de familii de albine deţinute şi pe locul 4 în ce priveşte producţia de miere. Fondurile UE se vor îndrepta şi spre cercetarea din acest domeniu, pentru a se asigura biodiversitatea şi mediul curat, ştiind că albina este cel mai fin senzor al poluării.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »