Aparatele de aer conditionat, un posibil pericol

Magazin Salajean 9 august 2007 0

Aparatele de aer conditionat, un posibil pericol

Daca in urma cu cativa ani era un lux, in prezent, aparatul de aer conditionat a devenit o necesitate. Din ce in ce mai multe persoane il folosesc zilnic, fie la serviciu, fie acasa ori in autoturisme. In ciuda utilizarii frecvente, putini stiu cat de pericolos poate fi aparatul de aer conditionat, daca nu este folosit corect.

Pentru a face fata caniculei, tot mai multe persoane au cumparat in ultimii ani astfel de aparate. Dr. Daniela Gui din cadrul Compartimentului de Promovare a Sanatatii al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, avertizeaza insa ca, aerul din instalatiile de aer conditionat mentinut mai multe zile fara sa fie recirculat cu aerul de afara poate contribui la raspandirea unor boli. Dintre acestea mentionam infectiile respiratorii cu o bacterie numita Legionella, manifestata prin tuse, febra, crampe abdominale, dureri musculare si de cap.

Uneori aceasta boala se agraveaza mai ales la persoanele cu boli cronice, putand duce la decompensari cardio-respiratorii si deces. Totodata, mai poate provoca raceli grave din cauza diferentelor mari de temperatura intre mediul exterior si cel din incaperile cu aparate de aer conditionat, a spus dr. Gui.

Pentru a evita imbolnavirile, filtrele de aer trebuie curatate sau schimbate cel putin de doua ori pe an, iar temperatura aerului nu trebuie sa fie mai mica de 22 de grade celsius. O alta recomandare din partea medicilor este aceea ca incaperile unde sunt utilizate aparatele de aer conditionat sa fie aerisite constat pe parcursul unei zile.

Este indicata pastrarea unei distante de 6-9 metri de locul in care este montat aparatul, iar in cazul in care curentii de aer au raza de actiune la nivelul cefei, pot cauza chiar nevralgii.

Nevralgiile sunt cauzate de sederea prelungita in incaperile cu aer conditionat si de trecerea brusca de la cald la rece si se manifesta prin dureri de cap, dureri maxilo-faciale, amorteli ale gatului si bratelor. Utilizarea necorespunzatoare a aerului conditionat in mijloacele de transport in comun, cu geamuri in permanenta inchise, cu filtrele de aer imbacsite, si prezenta unei persoane care stranuta sau tuseste poate raspandi virusuri la un numar indefinit de calatori, a conchis dr. Daniela Gui.

Potrivit Cabinetului de Epidemiologie din cadrul Spitalului Judetean Salaj, din fericire, la nivelul judetului Salaj nu s-au inregistrat cazuri de imbolnavire cu astfel de bacterii.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »