Apa, prioritatea comunei Balan pentru 2008

Magazin Salajean 26 februarie 2008 0

Apa, prioritatea comunei Balan pentru 2008Alimentarea cu apa pentru patru sate reprezinta prioritatea comunei Balan pentru anul in curs. Prioritatea investitionala pentru 2008 este, in comuna noastra, alimentarea cu apa a satelor Balan, Chechis, Chendrea si Galpaia, prin intermediul unui proiect finantat din fonduri europene, a declarat vineri Isaia Maghiar, la o intalnire publica de prezentare a bugetului desfasurata la Galpaia. Bugetul comunei fusese aprobat in sedinta de consiliu local desfasurata la inceputul acestei lui, si a mai fost prezentat de executivul comunei Balan in toate celelalte sate apartinatoare. Revenind la aductiunea de apa amintita anterior, in 2007 au fost executate mai multe foraje pentru gasirea unei surse de apa cu un debit care sa permita alimentarea a patru sate. Din pacate, printr-un put sapat in Chendrea s-a ajuns la o sursa de apa care a fost insa cu prea multe saruri pentru a putea fi potabila, drept pentru care s-a sapat un altul, in Chechis. Am vrea sa ajungem la patru puturi cu care sa rezolvam apa din cele patru sate. Mai exista o solutie identificata recent. In Galpaia, apa pare sa fie la suprafata si deja am prins in bugetul local 80.000 de lei pentru un foraj in zona. Daca apa este suficienta si destul de la suprafata, poate vom reusi alimentarea satelor Galpaia si Chechis din aceasta sursa, apreciaza Isaia Maghiar.

Un alt proiect, in valoare de 240.000 de lei, ce urmeaza sa fie finantat prin programul Phare 2005 vizeaza realizarea studiilor de fezabilitate si a proiectului tehnic pentru realizarea a circa 70 de kilometri de canalizare in cele cinci sate ale comunei. Primaria are in vedere peste 10 alte proiecte, printre care: realizarea unei sali de sport la Balan, doua poduri de beton la Chendrea si Chechis, renovarea tuturor caminelor culturale, centru de informare turistica pentru obiectivul Gradina Zmeilor, un monument al eroilor la Galgaul Almasului, precum si depunerea, impreuna cu comuna Garbou a unui proiect integrat al carui scop principal este asfaltarea a sapte kilometri de drumuri din comuna.

Nu in ultimul rand, chiar in acesta perioada se desfasoara lucrarile de stabilizare a drumului care duce in Galpaia. De circa 2-3 ani de chinuim cu acest drum. La fiecare ploaie aveam alunecari de teren pentru care trebuia sa alocam bani de la Consiliul Local sa le reparam. Cu sprijinul Consiliului Judetan, de unde am primit 2,6 milioane de lei, am inceput inca din decembrie refacerea portiunii de drum cu probleme. Speram sa reusim in acest an chiar asfaltarea portiunii respective, a conchis edilul sef al comunei Balan.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »