Apa din piscinele publice poate dauna sanatatii

Magazin Salajean 13 iulie 2010 0

Apa din piscinele publice poate dauna sanatatii

Pentru ca este vara si ne apropiem de jumatatea lunii lui Cuptor, este firesc ca multi sa se refugieze, in zilele cu multe grade in termometre, in apa racoroasa a piscinelor si a strandurilor. Insa, pe cat de racoroasa, pe atat de periculoasa poate fi o astfel de scalda, in cazul in care apa nu este atat de curata pe cat pare la prima vedere.

Medicii atrag atentia in privinta bolilor care pot fi contactate la stranduri si piscine unde apa nu este schimbata pe cat de des ar trebui si unde bazinele nu sunt dezinfectate cu atentie. In topul afectiunilor pe care risca sa le contacteze cei care prefera acest tip de divertisment estival sunt cele de piele. Astfel, potrivit medicilor dermatologi, infectile pielii pot da adevarate batai de cap dupa o scalda intr-un loc necuratat, din lista bolilor pielii facand parte pitiriazisul verdicolor – caracterizat prin aparitia unor pete de mici dimensiuni, albe sau maronii, provocat de o ciuperca. Contaminarea poate fi prin apa de scaldat, dar si prin folosirea halatelor de baie, a prosoapelor sau papucilor de plaja, utilizati de o persoana bolnava.

Un alt aspect la care trebuie sa se acorde atentie este folosirea papucilor de plaja, a banalilor slapi pe care multi ii ignora, considerandu-i o fita. Numai ca acest tip de incaltaminte protejeaza impotriva micozei pici-orului, ciuperca a pielii ce poate fi contactata din piscina sau de pe scandurile din sauna, daca se merge descult pe pardoseala care nu a fost dezinfectata. Aceasta afectiune este caracterizata de cojirea pielii, aparitia mancarimilor, ingrosarea unghiilor de la picioare si colorarea lor in galben. La fel de incomod si periculos pentru sanatate este granulomul de piscina, care presupune aparitia unei umflaturi violacee, pe fata sau membre, ce se transforma in timp in ulceratie.

Clorul duce la astm

Pe de alta parte, in cazul curatarii bazinelor cu clor se aplica un proverb batranesc: ce e prea mult strica. Altfel spus, prea mult clor folosit la curatarea piscinelor ucide intr-adevar multi germeni, dar risca sa dauneze grav sanatatii.

In combinatie cu transpiratia din piscina, formeaza cloramina si provoaca usturimi ale ochilor, iritari nazale si probleme de respiratie. Pe langa acest aspect, specialistii atrag atentia ca ultimele studii au dovedit ca expunerea indelungata la clorul din piscine mareste riscul aparitiei de astm la copii.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj, Mihai Cheseli, ne-a declarat ca inspectorii din cadrul Directiei de Control in Sanatate Publica au verificat trei unitati de agrement care au piscine/bazine destinate imbaierii populatiei – Strandul Tineretului din Zalau, Strandul din Simleu Silvaniei si Baile Jibou. Astfel, analizele de laborator efectuate in urma recoltarii probelor de apa au relevat o concetratie de clor in limitele normale,

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »