Anul viitor: Inghet peste pensii

Magazin Salajean 24 decembrie 2009 0

Anul viitor: Inghet peste pensii

Punctul de pensie, in 2010, ramane la nivelul celui din octombrie 2009. Aceasta prevedere este inclusa in proiectul legii bugetului de stat pe 2010.

Pensiile vor fi inghetate anul viitor prin mentinerea valorii punctului de pensie la nivelul celei stabilite pentru luna octombrie 2009, de 732,8 lei, astfel ca pensia medie lunara de asigurari sociale va fi limitata la 701,2 lei, conform proiectului bugetului asigurarilor sociale de stat.

Fondurile destinate platii pensiilor pentru anul 2010 sunt in suma de 39,6 miliarde de lei, reprezentand 7,36 la suta din PIB. La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor s-a avut in vedere un numar de 4,6 milioane de pensionari de asigurari sociale.

Comisionul postal pentru transmiterea si plata unor drepturi de protectie sociala (pensii de asigurari sociale de stat, indemnizatii de somaj, indemnizatii de somaj pentru absolventi si persoane care au satisfacut stagiul militar, venituri de completare) va fi mentinut tot la 1,03 la suta calculat la sumele virate. Comisionul este suportat din bugetele din care se finanteaza drepturile respective.

Cheltuielile pentru infor-marea si consultarea populatiei, respectiv tiparirea si trans-miterea unor informatii legate de drepturile care se acorda in baza Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale se suporta din bugetul asigurarilor sociale de stat.

Din cei aproximativ 200.000 de locuitori ai Salajului, aproape 58.000 sunt pensionari.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »