Anual: Revolutia din 89 “topeste” in Salaj 324.000 de lei

Magazin Salajean 19 august 2011 0

Anual: Revolutia din 89 “topeste” in Salaj 324.000 de lei

Anul 1989 a lasat urme adanci in societatea romaneasca, a curmat sute de vieti si a indoliat la fel de multe familii. Miscarea numita in prezent „Revolutia de la 89” a caracterizat mai ales capitala, Timisoara si marile orase, dar revolutionari se gasesc pana si in Salaj, ei primind indemnizatii substantiale din bugetul de stat. Unele controverse iscate recent pun, insa, la indoiala justificarea acestor ajutoare, in conditiile in care nu toti cei care primesc aceste sume au trait si au simtit momentul 89 la fel ca si cei din capitala ori din Timisoara.

Doar 15 salajeni care au luptat ori au pierdut persoane dragi in Revolutia din 1989 primesc indemnizatii pentru revolutionari, asigurate lunar din bugetul de stat. Pe langa sume, cele 15 persoane au parte si de o serie de beneficii pentru ca au contribuit la indepartarea regimului comunist, ne-a declarat directorul adjunct al Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj, Florian But.

Potrivit sursei citate, revolutionarii se impart in mai multe categorii. Indemnizatiile pentru revolutonari se acorda pe urmatoarele categorii: pentru luptatori remarcati prin fapte deosebite, pentru luptatori raniti, precum si pentru parintii si copiii eroilor-martiri. In functie de aceste categorii, legea prevede niste coeficienti raportati la salariul mediu brut pe economie, ne-a declarat Florian But.

Urmand clasificarea sus amintita, se observa ca opt dintre revolutionarii salajeni sunt luptatori remarcati prin fapte deosebite, patru sunt luptatori raniti, iar trei sunt parinti ai celor decedati in Revolutie. Exceptandu-i pe ultimii sapte, nu se poate sa nu te intrebi la ce fel de revolutie au luat parte in Salaj, un judet in care lucrurile nu s-au miscat in decembrie 1989, in ciuda efervescentei care a caracterizat alte zone ale tarii.

Bani si alte beneficii

Cu toate acestea, suma acordata lunar revolutionarilor salajeni este de peste 27.000 de lei, stacheta fiind ridicata destul de sus in conditiile in care salariul mediu brut pe economie de anul trecut, dupa care se calculeaza valoarea indemnizatiei, este de 1.836 de lei. Indemnizatiile se calculeaza conform urmatoarelor rapoarte: pentru marii mutilati – de doua ori salariul mediu brut pe economie, invalizii de gradul I au 1,75 ori salariul mediu brut, cei de gradul II primesc 1,5, iar cei de gradul III au 1,25 ori salariul mediu brut. Atat luptatorii cu merite deosebite, cat si sotul/sotia si copiii unui erou-martir au parte de 1,10 ori salariul mediu brut, in timp ce parintii unui erou-martir primesc jumatate din salariul mediu brut pe economie de anul trecut, a explicat directorul adjunct al CJP Salaj.

Pe langa cei 27.000 de lei care merg din bugetul de stat direct in buzunarele revolutionarilor salajeni, acestia au parte si de o serie de alte facilitati. Astfel, revolutionarii au prioritate in asigurarea unei locuinte din fondul disponibil de locuinte sociale, in localitatea de domiciliu, daca nu au detinut in proprietate o alta locuinta pana la data atribuirii. Acestora li se acorda o subventie de stat egala cu 50 la suta din dobanda aferenta unui credit bancar de pana la 20.000 de euro, contractat pentru cumpararea sau construirea unei locuinte in localitatea de domiciliu. Revolutionarii au dreptul sa se pensioneze cu cinci ani inainte de implinirea varstei standard. In plus, beneficiarii indemnizatiilor de revolutionari pot cumpara sau inchiria cu prioritate, fara licitatie, din fondul de stat, un spatiu comercial sau beneficia de prestari servicii corespunzator, cu o suprafata utila de pana la 100 de metri patrati.

Au dreptul de atribuirea in proprietate, fara plata, a unui loc de veci. Revolutionarii au acces gratuit la tratament si consultatii in spitalele si policlinicile publice, la sanatorii si baze de tratament si gratuitate la medicamente, prin medicul de familie, costul integral al acestora din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate. Au gratuitate pentru abonamentele radio-TV. Mai mult, au acces gratuit al copiilor la cresele si gradinitele din subordinea administratiei locale, precum si asigurarea gratuita a rechizitelor pentru scolari, daca venitul lunar este mai mic sau egal cu salariu mediu brut pe economie. Un alt beneficiu il constituie bursele pentru elevii si studentii care sunt inscrisi la institutiile de invatamant de stat.

Conform Legii recunostintei nr. 341/2004, prin luptator remarcat se intelege o persoana care in perioada 14-25 decembrie 1989 a mobilizat si condus grupuri de oameni, a construit si a mentinut baricade impotriva fortelor de represiune ale regimului totalitar comunist, a ocupat obiective de importanta vitala pentru rezistenta regimului totalitar. Legea garanteaza indemnizatii pentru toti cei care au un venit declarat mai mic decat salariul mediu brut.

Ajutoare pe viata

Indemnizatiile sunt acordate pe viata, mai putin pentru copiii eroilor-martiri, acestia beneficiind de suma reparatorie pana la 26 de ani. Exceptie de la aceasta regula se aplica in cazul in care posesorul de certificat face dovada ca nu realizeaza venituri din motive neimputabile lui, anume sa demonstreze ca fortele de munca nu-i ofera un post pe masura capacitatii sau pregatirii sale profesionale.

Controverse puternice

Potrivit Monitorului Oficial din data de 7 iulie 2010, un numar de 21.243 de romani au primit titlul de revolutionar, din care mai mult de trei sferturi, respectiv 16.012, sunt luptatori in Revolutie remarcati prin fapte deosebite. Pentru rasplata lor, Statul cheltuie doua miliarde de euro, fiind suma estimativa care inglobeaza indemnizatiile, valoarea terenurilor primite de revolutionari si beneficiile insemnand transport gratuit, spatii comerciale si scutiri de impozite.

Suma este imensa, mai ales in conditiile in care Guvernul a incercat, in ultimii doi ani, sa reduca orice fel de cheltuieli si sa pastreze cat mai multi bani in vistierie. Ca urmare, era de asteptat sa apara controverse legate de aceste indemnizatii „grase”. Premierul Emil Boc a pus punctul pe „i” in luna iulie a anului in curs, cand a propus taierea indemnizatiilor luptatorilor cu merite deosebite in Revolutie. Potrivit lui Boc, ar trebui mentinute doar compensatiile reparatorii pentru cei raniti in decembrie 1989 si pentru parintii, sotii si copiii eroilor-martiri. Reprezentantii revolutionarilor au anuntat atunci, inspaimantati de spectrul anularii indemnizatiilor, ca vor iesi in strada pentru a-si primi plata pentru lupta si eliberarea tarii de sub dominatia comunista.

Numai ca adevarul sta, ca de obicei, la mijloc. In timp ce este cat se poate de justificat ca aceia care au luptat in Revolutia care a cuprins in 1989 cateva din marile orase sau au avut parinti, soti si copii care au decedat in acel decembrie sangeros, in restul cazurilor controversele nu pot fi inlaturate asa de usor. Asta si pentru ca este greu sa pui semnul egal intre Revolutia din 89 desfasurata in Timisoara sau capitala si cea din Salaj.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »