Antidiabeticele orale se vor elibera in toate farmaciile

Magazin Salajean 29 septembrie 2006 0

Antidiabeticele orale se vor elibera in toate farmaciileDin septembrie au inceput sa se arate primele semne ale reformei sistemului de sanatate, astfel, se va imbunatati finantarea in medicina primara asa incat, pana la sfarsitul anului, fondurile vor creste cu 30%, urmarindu-se ca din 2007 sa se ajunga chiar la o dublare, a declarat Corin Penciuc – presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj in cadrul conferintei de presa organizate ieri, 28 septembrie.

Elementul de noutate din aceasta toamna il constituie modificarea programului de asigurare a tratamentului bolnavilor de diabet zaharat, in sensul ca finantarea se va face de la bugetul Ministerului Sanatatii prin transfer catre casele judetene de asigurari de sanatate. Astfel, 269.000 de lei noi au fost alocati de minister CJAS Salaj pentru tratarea bolnavilor de diabet de tip II (cei care urmeaza tratament cu antidiabetice orale). Practic, potrivit noilor reglementari, incepand cu 1 octombrie aceste medicamente se vor distribui prin farmaciile cu circuit deschis, adica bolnavul va putea sa-si ridice medicamentele de la oricare farmacie din judet. Insa, pentru bolnavii cu diabet mixt (care urmeaza tratament atat cu insulina, cat si cu antidiabetice orale) si pentru cei care sufera de diabet de tip 1, tratamentul cu insulina va fi asigurat numai prin farmaciile cu circuit inchis.

Toate aceste schimbari vor avea loc in urmatoarele doua luni (octombrie – noiembrie) urmand ca din decembrie- ianuarie tratamentul cu antidiabetice orale sa treaca in asistenta primara, iar tratamentul diabetului zaharat de tip mixt si 1 sa fie prescris de medicii specialisti din cele patru centre urbane: Zalau, Simleu Silvaniei, Jibou si Cehu Silvaniei, ramanand in grija medicului diabetolog doar cazurile speciale.

Aceste masuri au fost luate pentru a se usura accesul bolnavilor la tratament, avand in vedere pentru ca cei mai multi sunt cei care sufera de diabet de tip 2. Populatia trebuie sa stie ca fondurile sunt suficiente pentru asigurarea unui tratament corespunzator, prin urmare oamenii nu trebuie sa se inghesuie din primele zile la farmacii pentru ca, repet, sunt fonduri suficiente, a subliniat Marius Tautu – director relatii contractuale in cadrul CJAS.

Cu alte amanunte vom reveni in editia urmatoare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »