ANL-istii zalauani nu vor sa-si cumpere locuintele

Magazin Salajean 28 aprilie 2010 0

ANL-istii zalauani nu vor sa-si cumpere locuintele

Doar doi din totalul celor 137 de chiriasi ai blocurilor ANL din municipiul Zalau si-au depus cerere la Primarie in vederea achizitionarii aparta-mentelor in care locuiesc. Numarul celor interesati sa devina proprietarii locuintelor ANL este mult mai mare in Criseni – 16 persoane din totalul celor 18. In schimb, nici unul dintre cei cinci locatari ai blocului ANL din Bobota nu si-a manifestat dorinta de a cumpara spatiul in care sta cu chirie.

Chiriasii celor 24 de apartamente cu una si doua camere de la Simleu Silvaniei nu intrunesc, deocamdata, conditiile pentru a putea cumpara spatiile. Legislatia in vigoare prevede ca locuintele ANL se pot vinde titularilor contractelor de inchiriere, numai la solicitarea acestora, dupa expirarea a minimum un an de inchiriere neintrerupta catre acelasi titular si/sau catre persoana in beneficiul careia s-a continuat inchirierea in conditiile legii, fara ca vanzarea sa fie conditionata de varsta solicitantului. Apartamentele din Simleu au fost date in folosinta abia in luna martie a acestui an.

Un metru patrat, 347 de euro

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, a anuntat ca institutia pe care o conduce si-a propus vanzarea a 22.000 de locuinte ANL, iar pana acum au fost depuse circa 6.000 de cereri. Potrivit spuselor sale, abia saptamana trecuta a fost publicat ordinul prin care s-a decis pretul pe metru patrat pentru locuintele destinate tinerilor de pana in 35 de ani care se vor vinde in 2010.

Pretul este de 347 de euro pe metrul patrat, fara TVA, pentru 2010, urmand ca anul viitor pretul sa fie din nou calculat. Primariile au trimis catre toti beneficiarii si chiriasii ANL adrese prin care acestia pot sa faca solicitari, iar noi am comunicat primariilor ca pot sa vanda locuintele, a afirmat ministrul Dezvoltarii Regionale. Asta inseamna ca pentru a deveni proprietarul unei unitati locative din blocul O3 din Zalau chiriasul va plati intre 18.234 si 18.703 de euro, in functie de suprafata apartamentului.

Sume mult mai mari vor avea de scos din buzunare ANL-istii din Criseni, ale caror locuinte au suprafete cuprinse intre 99 si 118 metri patrati, respectiv 34.353 euro pentru doua camere si 40.946 euro pentru trei camere.

Totul depinde de vanzari

Potrivit ministrului, in acest moment au fost scoase la licitatie 3.000 de locuinte ANL, iar in acest an, pe langa cele ce vor fi construite in parteneriat cu Ministerul Apararii Nationale, Udrea sustine ca vor mai fi scoase la licitatie alte 12.000 de locuinte.

Depinde foarte mult de felul in care vor merge vanzarile. Ne bazam pe fondurile care intra in bugetul ministerului in bugetul Agentiei Nationale pentru Locuinte din vanzarile ANL existente in acest moment. Incercam din acest buget sa construim si casele din programul renasterea satului romanesc. Ne bazam si pe posibilitatea ca anumite locuinte destinate inchirierii sa le facem in regim de parteneriat, a subliniat Udrea. Persoanele care nu doresc sa cumpere unitatile locative pot ramane chiriasi in conditiile legii.

In judetul Salaj vor fi date in folosinta si alte locuinte ANL. Autoritatile din Zalau au dat garantii ca pana cel tarziu in luna iunie, 74 de tineri din municipiu vor primi cheile apartamentelor construite din fondurile statului. Si la Criseni, administratia locala a facut cerere pentru aprobarea construirii a 18 noi apartamente prin ANL, in timp ce la Sarmasag va fi construit un imobil pentru 24 de tineri.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »