Angajatorii salajeni, buni de plata pentru munca la negru

Magazin Salajean 13 decembrie 2011 0

Angajatorii salajeni, buni de plata pentru munca la negruAmenzile pentru folosirea fortei de munca fara intocmirea actelor legale de angajare continua sa arda la buzunare agentii economici din judetul Salaj. Aproape 2.000.000 de lei au insumat sanctiunile contraventionale aplicate de inspectorii de munca, in perioada mai-noiembrie, respectiv de la intrarea in vigoare a sanctiunilor majorate pentru incalcarea prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca.

Potrivit datelor furnizate de reprezentantii Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, in timpul controalelor desfasurate in noiembrie, in domeniul relatiilor de munca, au fost depistati muncitori fara forme legale de angajare la 11 agenti economici. In cursul lunii noiembrie, inspectorii de munca au identificat 19 persoane care lucrau fara forme legale de angajare. Angajatorii acestora au fost sanctionati contraventional cu amenzi in valoare de 190.000 de lei, a declarat inspectorul sef al ITM Salaj, Luminita Nemes.

Inspectorii de munca au aplicat si avertismente angajatorilor pentru: necompletarea elementelor contractelor individuale de munca in registrul general de evidenta al salariatilor in format electronic, respectiv netransmiterea acestuia la termenele legale, nerespectarea dispozitiilor legale privind munca suplimentara; nerespectarea obligatiei ca, anterior inceperii activitatii, angajatorul sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca; nerespectarea obligatiei de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat.

Numarul sanctiunilor contraventionale aplicate este in scadere usoara fata de lunile anterioare celei analizate. Cei mai multi lucratori fara acte la locul munca au fost depistati in cursul lunii mai, respectiv 44 de persoane, cand au fost intensificate controalele pentru depistarea abaterilor in domeniul relatiilor de munca. Numarul angajatilor la negru depistat de inspectorii de munca a scazut treptat pana in luna august, cand s-au inregistrat 24 de cazuri. In luna septembrie, nu mai putin de 30 de salajeni au fost gasiti lucrand fara forme legale. In total, in perioada mai-noiembrie, au fost prinse muncind ilegal 198 de persoane.

Conform legislatiei in vigoare, pentru depistarea unei persoane muncind fara acte legale, angajatorul poate primi o amenda intre 10.000 si 20.000 de lei, iar pentru mai mult de cinci persoane gasite muncind la negru, risca sa ajunga dupa gratii. Nici persoanele fizice care accepta sa lucreze fara forme legale nu scapa de sanctiuni, fiind prevazute de lege pentru acestia amenzi ce pornesc de la 1.000 de lei. Un singur angajat a fost sanctionat contraventional in luna octombrie a anului in curs pentru faptul ca nu a recunoscut in fata organelor de control ca lucreaza intr-o unitate de alimentatie publica fara forme legale de angajare.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »