Angajatorii sălăjeni nu declară joburile vacante la AJOFM

Magazin Salajean 11 martie 2011 0

Angajatorii sălăjeni nu declară joburile vacante la AJOFM

Nici în această săptămână numărul locurilor de muncă vacante în Sălaj nu trece de 70. Potrivit informaţiilor furnizate de Romeo Sârca, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, sunt declarate vacante 69 de joburi la diverşi agenţi economici din judeţ. Cele mai multe dintre acestea îi vizează pe muncitorii necalificaţi, pentru care sunt libere 32 de locuri, iar cele mai puţine, ca de obicei, pentru persoanele cu studii superioare. Sunt doar patru locuri ofertate pentru: inginer electronist, inginer automatist, inginer instalaţii pentru construcţii şi inginer construcţii civile şi industriale.

Dintre şomerii cu studii medii sunt căutaţi: confecţionerii (pentru articole textile) pentru care sunt cinci locuri de muncă, zidari pietrari (5) şi operatorii maşini unelte (6).

Romeo Sârca este convins că cele 69 de locuri de muncă puse la dispoziţia şomerilor în această săptămână nu reprezintă cifra reală a ofertei de pe piaţa muncii. AJOFM primeşte în evidenţă locurile de muncă vacante declarate de agenţii economici. Este o diferenţă între persoanele care se angajează comparativ cu locurile declarate vacante. În luna februarie au ieşit din evidenţele noastre 193 de şomeri, dar cu toate că locurile declarate vacante se cifrau în jurul acestei valori, au rămas multe joburi libere. Sunt mai multe persoane angajate decât numărul locurilor declarate vacante, ceea ce nu înseamnă că faţă de anul trecut sunt mai puţine joburi. Deşi am avertizat antreprenorii să ne comunice numărul locurilor de muncă disponibile, pe piaţă sunt mai multe locuri vacante decât cele ocupate.

Dacă agentul economic primeşte a doua sesizare vom aplica amenzi între 3.000-5.000 de lei, conform art.10 din Legea 76/2002. Reprezentanţii societăţilor comerciale, conform legislaţiei, trebuie să ne anunţe obligatoriu în cinci zile de la vacantarea postului sau de la crearea unui loc de muncă. Dar, din nefericire, angajatorii nu sunt obişnuiţi să ne comunice oferta lor, deşi se ştie că AJOFM vine şi în întâmpinerea problemelor lor, dar mai ales ale şomerilor pentru care încearcă să identifice un job. Sper să nu fie nevoie să trecem la măsuri pecuniare, pentru că nici anul trecut nu a fost nevoie, toţi cei avertizaţi s-au conformat.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »