Angajatii centrelor de plasament isi iau liber prin rotatie

Magazin Salajean 23 noiembrie 2009 0

Angajatii centrelor de plasament isi iau liber prin rotatie

Prevederile Legii 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice si rationalizarea cheltuielilor publice ii trimite in vacanta fortata de cateva zile si pe angajatii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj. Cum, insa, centrele de plasament trebuie sa functioneze ca niste case pentru copiii fara parinti, ele nu pot fi inchise, la fel cum nici asistentii maternali nu pot aduce copiii pe care ii au in grija la sediul institutiei, ca sa poata indeplini masurile impuse de Guvern.

Cu toate acestea, angajatii DGASPC Salaj au fost nevoiti sa se conformeze legislatiei in vigoare si sa isi ia doua zile libere in aceasta luna, urmand ca alte patru zile libere sa fie luate in decembrie.

Directorul DGASPC Salaj, Violeta Milas, ne-a declarat ca, desi este greu, in toate centrele de plasament s-a asigurat permanenta prin trimiterea angajatilor in concediu prin rotatie. Am discutat cu reprezentantii Sindicatului si ai centrelor, si am convenit ca oamenii sa isi ia zilele libere prin rotatie. Astfel, centrele raman deschise, chiar daca personalul e mai putin. Pentru a fi mai usor, vom comasa grupele in zilele respective. Trebuie sa ne descurcam in aceste zile neplatite cu personal mai putin, astfel ca activitatea centrelor sa nu fie afectata si copiii sa nu aiba de suferit. Din fericire, atat acesti angajati, cat si personalul TESA au fost intelegatori, a spus Violeta Milas.

Greu cu asistentii maternali

Pe langa aceasta problema, DGASPC Salaj a trebuit sa rezolve chestiunea zilelor libere neplatite si pentru asistentii maternali. In cazul asistentilor maternali, acestia nu isi vor lua zile libere, intrucat nu avem cum sa tot mutam in zilele respective copiii pe care ii au in grija, dar cum asistentii beneficiaza de un spor lunar la salariu de 15 la suta, acesta le va fi taiat. Diferenta de 0,5 la suta care trebuie taiata se va acoperi la nivel institutiei, a declarat Violeta Milas.

Aceasta a spus ca, daca Guvernul va insista si in 2010 ca bugetarii sa isi ia zile libere fara plata, pentru a strange bani la bugetul de stat, activitatea institutiei va fi data peste cap. Noi lucram cu copii si chiar daca mai comasam grupele, bucataria nu poate fi inchisa. Activitatea centrelor va fi data peste cap, daca se va continua cu aceste zile libere impuse, a declarat directorul DGASPC Salaj.

Ca si in celelalte institutii publice, prevederea legislativa este menita sa reduca cheltuielile de personal cu 15,5 la suta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »