Analize obligatorii incepand cu 1 iulie

Magazin Salajean 7 iunie 2007 0

Analize obligatorii incepand cu 1 iulie

* Romanii vor avea, peste aproximativ o luna, pentru prima oara in 18 ani, un pachet minimal de servicii medicale, mai precis, o lista cu tratamente si investigatii la care vor avea acces oricand, fara a mai scoate bani din buzunar

Programul national de evaluare a starii de sanatate a populatiei va incepe de la 1 iulie. Mai explicit, fiecare cetatean va trebui sa-si faca analizele anuale in luna in care s-a nascut.

Directorul executiv al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Salaj, dr. Dana Pop, ne-a declarat ca, in data de 9 iunie, la Cluj Napoca, va avea loc o intalnire cu reprezentantii institutiilor implicate in acest program. Scopul intalnirii este acela de a instrui autoritatile sanitare din judet pentru o aplicare cat mai corecta si pentru a evita interpretarea acestuia dupa bunul plac. Speram ca acest program va avea succes prin prisma faptului ca va fi evaluata sanatatea intregii populatii. Astfel, vom putea sti care este starea de sanatate a tuturor, a conchis seful ASP Salaj.

Fara calculatoare pentru medicii de familie

Medicii de familie nu vor primi in timp util laptopurile si imprimantele portabile promise, nici softul informatic, care ar fi trebuit sa fie livrate. Ministrul sanatatii a cerut cadrelor medicale sa aiba rabdare si a transmis ca aceia care vor introduce in locul lor datele pe calculator vor fi platiti din banii Ministerului. Acesta a mai explicat ca exista fonduri pentru decontarea serviciilor IT care se vor face in cabinetele de medicina de familie, odata cu programul de evaluare a sanatatii romanilor, insa nu a precizat care este respectiva suma. Medicii de familie vor primi si o scrisoare cu instructiuni. Acestia vor incheia contracte cu Casele de Asigurari de Sanatate si cu laboratoarele de analize acreditate. Responsabilitatea CAS-ului este de a incheia contractele, in maximum 30 de zile de la inceperea programului, cu furnizorii de asistenta medicala si de a deconta costurile. In judetul Salaj exista 115 medici de familie, din care 61 sunt in mediul rural.

Asigurati si neasigurati , la egalitate

Programul de evaluare cuprinde doua etape. Prima se va desfasura in perioada 1 iulie 2007 – 30 iunie 2008, iar in fiecare luna se vor prezenta la medicul de familie cetatenii nascuti in acea perioada. Cea de-a doua etapa (1 iulie – 30 septembrie 2008) va fi utilizata pentru recuperarea celor care nu au putut sa se prezinte la medic in prima etapa a programului. De consultatiile si analizele gratuite vor beneficia atat cetatenii asigurati, cat si cei neasigurati, deoarece scopul este acela de a preveni bolile cu impact major sau descoperirea lor in faze incipiente, pentru a putea fi evitate pierderile omenesti.

Banii din taxa pe viciu… dati pentru sanatate

Cei 300 de milioane de euro, bani proveniti din taxa de viciu, constituie finantarea intregului program. Fiecare cetatean va primi acasa un talon, cu care se va prezenta la medicul de familie in luna in care s-a nascut. Acesta ii va scrie pe verso tipurile de analize pe care trebuie sa le efectueze.

Dupa efectuarea analizelor, pacientul se va intoarce cu rezultatele la medicul de familie, care il va indruma spre medicul specialist, in cazul in care va fi nevoie.

Cum in tot raul este un bine, de data aceasta lucrurile stau exact invers, in sensul ca in tot binele este si un rau. Aici ma refer la persoanele care nu isi vor face analizele. Acestia vor fi nevoiti sa plateasca tratamentul si spitalizarea in cazul in care se imbolnavesc grav si se dovedeste ca au afectiuni care puteau fi tratate mai ieftin daca erau descoperite in faza incipienta.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »