Analize gratuite la Spitalul Judeţean – abia din iunie

Magazin Salajean 19 aprilie 2011 0

Analize gratuite la Spitalul Judeţean - abia din iunie

Cu toate că deţine cel mai modern laborator de analize medicale din judeţ, Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău nu poate efectua analize gratuite pentru populaţie din cauză că încă nu a fost semnat contractul de prestări servicii cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj. Cel mai probabil, aceasta se va întâmpla abia în iunie, astfel că pentru cel puţin o lună şi jumătate, sălăjenii vor plăti fiecare analiză pe care o vor face la cel mai mare spital din judeţ.

Săptămâna trecută, conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău a anunţat acreditarea ISO a Laboratorului de analize, dotat cu aparatură de ultimă generaţie şi care poate pune la dispoziţia populaţiei o gamă de analize medicale necesare în diagnosticarea bolilor. Numai că, deşi au în judeţ un astfel de laborator modern, sălăjenii trebuie să suporte din propriul buzunar orice analiză le este cerută şi recomandată de medici. Purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău, Codruţa Puşcaş, ne-a declarat că situaţia este cauzată de faptul că unitatea medicală trebuie să încheie contractul cerut de legislaţia în vigoare cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Sălaj. „Din ultimele date pe care le avem, se pare că acest lucru se va întâmpla în 1 iunie. Până atunci, analizele făcute în Laborator trebuie plătite de pacienţi”, a declarat Codruţa Puşcaş.

Potrivit sursei citate, excepţie fac cazurile urgente, femeile însărcinate, copiii sub 3 ani şi bolnavii internaţi în secţiile spitalului.

Reamintim că Laboratorul de analize medicale al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău a fost acreditat conform SR EN ISO 15189/2007, acreditare care conferă pacientului siguranţa calităţii actului medical de laborator clinic, începând de la siguranţa recoltării până la certificarea calităţii analizelor, pentru a asigura clinicianului conduita şi decizia terapeutică accelerată. Printre analizele care pot fi efectuate aici se numără hemoleucograma completă – automat 21 de parametri, examenul citologic al frotiului sangvin, INR, APPT, ureea serică, acid uric seric, creatinină serică, calciu ionic seric, determinaregrup sanguin RH, determinare grup sanguin ABO, glicemie, trigliceride serice, HDL colesterol, LDL etc.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »