ANAF poate cesiona creantele fiscale pe care le administreaza

Magazin Salajean 8 octombrie 2008 0

ANAF poate cesiona creantele fiscale pe care le administreazaCompartimentul de Relatii Publice al Directiei Generale a Finantelor Publice a Judetului (DGFP) Salaj face cunoscut faptul ca, potrivit procedurii stabilite printr-un Ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, intrat in vigoare in luna septembrie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala poate cesiona creantele fiscale pe care le administreaza, astfel cum acestea sunt individualizate prin titlurile de creanta si confirmate prin certificate de atestare fiscala, emise pentru data stabilita prin contractul de cesiune. De asemenea, DGFP mentioneaza ca, in situatia in care exista mai multi ofertanti pentru preluarea creantelor fiscale, cesiunea de creanta se va realiza ca urmare a unei licitatii organizate de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Cesionarul creantei fiscale preia, ca urmare a cesiunii de creanta, toate drepturile cedentului, cu exceptia celor conferite de calitatea de creditor bugetar.

In situatia in care Agentia Nationala de Administrare Fiscala intentioneaza sa cesioneze creantele fiscale, notifica debitorul aspra intentiei sale.

Incepand cu data de 1 a lunii urmatore celei in care s-a facut notificarea, pana la data realizarii cesiunii de creanta, orice plata se considera a fi efectuata in contul creantelor fiscale curente sau viitoare. In situatia in care nu se realizeaza cesiunea de creanta, debitorul va fi notificat asupra acestui fapt.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala are obligatia de a raspunde pentru existenta creantei stabilite prin certificatul de atestare fiscala si cuprinsa in contractul de cesiune de creanta. Dupa semnarea contractului de cesiune, Agentia Nationala de Administrare Fiscala va fi descarcata de orice obligatie de garantie. In situatia in care creanta fiscala care face obiectul cesiunii este contestata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala nu are nici o obligatie de garantie.

In fine, DGFP precizeaza faptul potrivit caruia cesionarea creantelor fiscale nu se poate face pentru un pret mai mic decat valoarea nominala a acestora.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »