Amenzi usturatoare pentru patronii care nu dau liber de 4 iunie

Magazin Salajean 1 iunie 2012 0

Amenzi usturatoare pentru patronii care nu dau liber de 4 iunieSanctiunile prevazute de lege pentru patronii care nu isi lasa liber angajatii de Rusalii, care in acest an se vor sarbatori in 3 si 4 iunie, respectiv duminica si luni, ajung pana la 10.000 de lei. Totusi, nu toti angajatorii sunt obligati sa acorde zilele libere stabilite de stat.

Inspectorul sef al Inspectoratului Teritorial de Munca Salaj, Luminita Nemes, a declarat ca angajatorii sunt obligati prin lege sa dea liber angajatilor in zilele declarate libere legale, cu exceptia anumitor domenii de activitate. Codul muncii prevede ca zilele libere stabilite de stat nu se acorda la locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului de productie sau specificului activitatii. Unitatile sanitare si cele de alimentatie publica stabilesc in zilele de sarbatoare programe de lucru adecvate. Aceste zile lucrate vor trebui compensate, insa, cu timp liber in urmatoarele 30 de zile, ne-a declarat Luminita Nemes.

Potrivit sursei citate, inspectorii de munca nu au identificat agenti economici din judet care sa nu dea liber angajatilor in zilele libere legale. De asemenea, nu au fost inregistrate niciun fel de sesizari din partea salariatilor nemultumiti de faptul ca angajatorii nu ii lasa liberi in zilele libere legale.

Astfel, legislatia muncii nu este deloc blanda cu cei care incalca drepturile salariatilor. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acorda zilele libere legale nu pot fi mai mici de 5.000 de lei, insa pot ajunge si la 10.000 de lei.

Anul 2012 a adus mai putine zile libere angajatilor romani, multe dintre acestea avand loc in zilele de sambata si duminica. Este vorba de 1 ianuarie, prima zi de Pasti si prima zi de Rusalii, care sunt duminica, 1 Decembrie, Ziua Nationala, tot pentru ziua de sambata. Astfel, dintre cele 11 zile de sarbatoare legala pe care le prevede Codul Muncii, doar sapte sunt si zile libere.

Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt: 1 si 2 ianuarie; prima si a doua zi de Pasti; 1 mai; prima si a doua zi de Rusalii; Adormirea Maicii Domnului; 1 decembrie; prima si a doua zi de Craciun.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »