Amenzi uriase pentru comerciantii prinsi pe picior gresit

Magazin Salajean 5 august 2011 0

Amenzi uriase pentru comerciantii prinsi pe picior gresit

De 25 de ori s-au majorat amenzile care pandesc comerciantii ce expun la vanzare alimente si produse textile fara afisarea preturilor corecte, in timp ce sanctiunile pentru etichetare incompleta a acestor categorii de marfuri s-au dublat, ajungandu-se la amenzi de pana la 10.000 de lei. Majorarea amenzilor a fost argumentata prin numeroasele cazuri in care, prin actiuni de control sau sesizari primite din partea consumatorilor, au fost identificate etichetari incomplete sau incorecte ale alimentelor si produselor textile.

Directorul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Salaj, Claudiu Silaghi, ne-a declarat ca aceste masuri sunt binevenite, avand ca scop diminuarea neconformitatilor care incalca drepturile consumatorilor. Urmare a controalelor efectuate la nivelul judetului, s-au constatat nenumarate nereguli privind etichetarea si afisarea preturilor la produsele alimentare si cele textile. Spre exemplu, in cazul textilelor, au fost depistate la vanzare foarte multe produse aduse din Capitala, asa zisele chinezarii, care nu respecta standardul de etichetare. De asemenea, la 60-70 la suta dintre jucariile aflate pe piata, comisarii au constatat ca nu sunt etichetate corespunzator, reprezentand un pericol pentru copii. Foarte multe neconformitati au fost gasite si la produsele alimentare. Comisarii au depistat pe rafturi foarte multe alimente din import Ungaria, majoritatea fara informatii minime traduse in limba romana. Mai mult, in 70-80 la suta dintre produsele alimentare, s-a constatat lipsa afisarii pretului pe unitatea de masura, astfel incat consumatorul sa faca cea mai buna alegere. Prin urmare, inasprirea amenzilor ii va face pe comercianti sa se conformeze normelor legale in vigoare, a precizat Claudiu Silaghi.

Cuantumul amenzilor aplicate comerciantilor pentru neafisarea preturilor corecte la alimente si produse textile au crescut de la 50-100 de lei, cat era pana acum, la 500-2.500 de lei, iar amenzile pentru etichetare incompleta au fost ridicate de la maximum 5.000 de lei la cel mult 10.000 de lei.

O alta masura adoptata de Executiv este reducerea termenului pentru dispunerea masurilor de incetare a practicii ilicite, care afecteaza interesele colective ale consumatorilor, de la 30 de zile la 20 de zile calendaristice. Astfel, autoritatea administrativa va dispune masurile si sanctiunile contraventionale prevazute de reglementarile legale in termen de maxim 20 de zile de la data primirii sesizarii din partea organismelor abilitate. Daca pana acum, de multe ori, consumatorul ajungea in instantele de judecata, termenele de foarte multe ori se prelungeau, acum acest termen este de maxim 20 de zile. Deci, in aceste 20 de zile, agentul economic este obligat sa elimine practica comerciala reclamata, a declarat presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Constantin Cerbulescu. De asemenea, hotararea prevede posibilitatea consumatorului de a efectua sesizari si catre organizatiile abilitate din Romania si cuprinse in lista intocmita de Comisia Europeana, care reprezinta interesele colective ale consumatorilor romani.

Actele normative din domeniul protectei consumatorului au fost aprobate miercuri de Guvern, noile sanctiuni intrand in vigoare de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »