Amenzi si inchisoare pentru vanzatorii de petarde

Magazin Salajean 10 decembrie 2009 0

Amenzi si inchisoare pentru vanzatorii de petarde Cei care gaseau amuzante zgomotele provocate de petarde vor trebui de sarbatori sa se multumeasca numai cu artificiile sau obiectele pirotehnice prevazute de lege. In sezonul de iarna 2009-2010, Politia Romana desfasoara o ampla actiune pentru asigurarea respectarii regimului legal al detinerii si comercializarii obiectelor pirotehnice, in scopul cresterii sigurantei cetatenilor si prevenirea unor accidente ce pot fi cauzate de folosirea petardelor si artificiilor interzise. Cei care vor fi depistati efectuand astfel de operatiuni sunt pasibili de amenzi piperate sau pedepse cu inchisoarea, in timp ce societatile comerciale risca sa ramana fara autorizatie. Vanzarea materialelor explozive de acest tip este interzisa din 2006, motiv pentru care cei care doresc sa-si faca Revelionul mai spectaculos incearca sa-si procure pocnitorile la negru, fie sa apeleze la una din societatile autorizate sa comercializeze obiecte artizanale pe baza de amestecuri pirotehnice. Reamintim populatiei si persoanelor juridice faptul ca legea privind regimul materiilor explozive a restrictionat atat categoria comerciantilor ce pot efectua acte de comert cu obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice cat si categoriile de obiecte pirotehnice care pot fi comercializate catre persoanele fizice. Astfel, vanzarea acestor obiecte se face numai de catre persoanele juridice autorizate in acest sens si numai in locuri autorizate in acest scop. Persoanele juridice autorizate sa comercializeze asemenea produse sunt acelea care obtin autorizatia de comercializare a acestor produse, eliberata in comun de catre Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) si Inspectoratul Judetean de Politie (IPJ) pe raza carora isi desfasoara activitatea, iar locurile autorizate sunt spatiile comerciale amenajate si avizate in acest scop de ITM, ne-a comunicat Nadia Serban, purtatorul de cuvant al IPJ Salaj. Lucratorii Serviciului Arme, Explozibili si Substante Toxice vor monitoriza aceste societati si vor actiona pentru combaterea comertului stradal ilegal cu produse pirotehnice.

Care sunt legale si care nu

Conform legislatiei in vigoare, persoanele fizice nu pot comercializa decat materiale pirotehnice din clasa I, in care sunt incluse artificiile sau lumanarelele. Petardele, pocnitorile luminoase sau zburatoare nu pot fi valorificate decat in conditii speciale. Pentru celelalte clase de produse si instalatii pirotehnice sunt autorizate firme specializate care au angajat personal calificat in organizarea si instalarea jocurilor de artificii.

Detinerea, comercializarea, folosirea sau orice alta operatiune cu obiecte artizanale de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II-IV, T1 si T2, precum si a artificiilor din categoria obiectelor zburatoare luminoase si a pocnitorilor din clasa I, efectuate fara drept se pedepsesc cu inchisoarea intre sase luni si cinci ani.

Persoanele fizice pot cumpara, detine si folosi doar obiecte pirotehnice din clasa I, respectiv stelute, lumanari scanteietoare, jerbe cu scantei, minifacle, minisori, inele de foc si sateliti. Acestora li se interzice detinerea si folosirea artficiilor din categoria obiectelor zburatoare lumi-noase si a pocnitorilor si petardelor indiferent de clasa din care fac parte. Folosirea obiectelor artizanale pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II, III, IV, T1 si T2 este permisa prin lege numai societatilor comerciale autorizate in acest sens si care detin personal specializat.

In ceea ce priveste obiectele artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, acestea trebuie sa aiba inscriptionate pe ambalaj, in limba romana, denumirea, clasa din care fac parte, instructiunile de folosire, termenul de garantie, precum si pericolele care pot aparea la pastrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea acestora.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »