Amenzi si avertismente pentru gradinitele din Zalau

Magazin Salajean 1 octombrie 2009 0

Amenzi si avertismente pentru gradinitele din Zalau

Cinci gradinite cu program prelungit din Zalau, atat din domeniul public cat si privat, au fost controlate saptamana trecuta de catre comisarii de la Protectia Consumatorilor in cooperare cu inspectorii din cadrul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Salaj. Actiunea tematica de control a fost dispusa de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, privind respectarea prevederilor legale din domeniul protectiei consumatorilor in gradinitele cu program prelungit. Au fost verificate aspectele privitoare la asigurarea calitatii serviciilor prestate in spatiile in care se desfasoara activitatile de educare, instruire si joaca ale copiilor si cele cu privire la asigurarea calitatii serviciilor prestate pentru asigurarea hranei copiilor, ne-a declarat Dorina Rednic, directorul coordonator adjunct al Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Salaj. Tot Rednic ne-a spus ca nu au fost constatate abateri majore, unitatile verificate dispunand de spatiile si dotarile necesare pentru prepararea mancarurilor, respectiv de instalatii frigorifice, vase, magazii, instalatii de apa curenta, sanitare, de canalizare si colectare a reziduurilor solide.

De asemenea, in cadrul controlului au fost verificate si produsele alimentare. Din fericire, nu s-au constatat abateri cu privire la conditiile de depozitare si pastrare, starea ambalajelor, incadrarea in termenul de valabilitate, precum si la existenta documentelor de provenienta. Singurele deficiente au fost neafisarea orarului de functionare la o gradinita si neafisarea necesarului zilnic de calorii, situatie intalnita la o alta gradinita. Ca urmare a acestor nereguli, comisarii CJPC au aplicat doua sanctiuni contraventionale: o amenda in valoare de 5.000 de lei si un avertisment.

Si inspectorii din cadrul DSP Salaj au aplicat in urma controlului trei avertismente. S-au verificat obiectivele de respectarea legii 123/2008, privind alimentatia sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitare, completata cu normele ordinului 153/2008, privind lista alimentelor nerecomandate scolarilor si prescolarilor.

Pe langa aceste aspecte, ne-au interesat si date despre instruirea personalului din unitati si daca au efectuat controlul medical periodic la zi. Din fericire, nu s-au constatat abateri majore care sa puna in pericol sanatatea copiilor. Cu toate acestea, au fost aplicate trei avertismente pentru neinstruirea intregului personal privind normele fundamentale de igiena si pentru lipsa controlului medical periodic a unor angajati, ne-a declarat Ligia Marincas, directorul DSP Salaj, adaugand faptul ca unitatile sanctionate vor trebui ca in cel mai scurt timp sa-si remedieze deficientele, in caz contrar se va recurge la amenzi.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »