Amenzi pentru parintii salajeni plecati la lucru in strainatate

Magazin Salajean 4 octombrie 2011 0

Amenzi pentru parintii salajeni plecati la lucru in strainatate

Parintii care pleaca la lucru in strainatate fara copii si uita sa anunte autoritatile risca amenzi de mii de lei. Dramele multor copii din Romania, ramasi singuri sau in grija unor rude sau vecini, revin in atentia guvernantilor care propun un proiect de lege prin care cei mici sa fie protejati.

Deputatul Petru Calian a initiat un proiect de lege potrivit caruia parintii sa fie obligati ca inainte cu 30 de zile de plecarea lor la lucru in strainatate sa anunte autoritatile. In plus, prin act notarial, ei vor fi obligati sa desemneze persoana care va avea grija de copii. Nerespectarea prevederilor va fi sanctionata cu amenzi intre 2.500 si 10.000 de lei.

Legea trebuie doar completata

Directorul DGASPC Salaj, Violeta Milas, nu vede rostul acestui demers deoarece si pana acum a fost o legislatie in acest sens, dar este incompleta si prea putin respectata.

Exista si in prezent o lege care prevede ca parintii sunt obligati sa anunte primariile pe raza carora au domiciliul daca parasesc tara pentru a merge la lucru. Dar nu este deloc utila asa cum este formulata. Cata vreme la iesirea din tara, in vama, nu ii verifica nimeni pe acesti oameni ei pot pleca fara griji dincolo. Cum si cine ii poate amenda pe parinti daca nu sunt verificati unde se duc si ce acte detin referitoare la faptul ca au anuntat autoritatile? Asa cum e prevazuta actuala legislatie, sau cum o gandeste Petru Calian, se vor aduna la bugetele locale restante din datoriile cumulate, pe care nu le va mai plati nimeni. Nu ai unde sa le trimiti amenda si nu ai cum sa-i mai gasesti pe cei mai multi dintre parinti. Nu vad rostul unei legi noi, e nevoie doar s-o imbunatatim pe cea existenta. Parintii trebuie sa faca dovada in vama ca au anuntat primariile si notarul, sa informeze in grija cui au lasat copiii. In actuala forma a legii, nu se pot obtine informatii despre acesti oameni si nici nu pot fi verificati in vama decat cu sentinta judecatoreasca, a replicat Violeta Milas.

Aproape 900 de copii din Salaj au parintii in afara granitelor

La nivel national peste, 6.000 de copii traiesc fara parinti. In Salaj, din cele aflate de la Violeta Milas, directorul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Salaj, se stie ca ar fi 873 de copii ai caror parinti sunt plecati la lucru in afara tarii. Cifra reala insa nu este cunoscuta cu exactitate, deoarece foarte multi parinti pleaca fara a anunta autoritatile, scoala sau chiar fara a-i lasa in grija cuiva. Doar 178 de copii beneficiaza oficial de ocrotire, 25 in centrele DGASPC si 153 la rude sau familiile care i-au luat in ingrijire sau plasament. Din numarul total al copiilor lasati acasa de parintii plecati la lucru, 209 au ambii parinti in afara granitelor, 618 au un singur parinte plecat, iar 46 provin din familii monoparentale.

Comentarii

comments

Lasa un Raspuns »